latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:48 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Право на личну инвалиднину - велики напредак у социјалној заштити

Одлука Владе Републике Српске о примјени права на личну инвалиднину представља велики напредак у области социјалне заштите, оцијењено је данас у Требињу на састанку Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине.
Лице са инвалидитетом - Фото: РТРС
Лице са инвалидитетомФото: РТРС

Бранимир Таминџија, предсједник Центра који окупља 13 организација и 2.500 лица са инвалидитетом, похвалио је одлуку Владе, наводећи да је ово први пут у историји Српске да се доноси одлука о праву на личну инвалиднину која ће од 1. јула бити у примјени.

- Право на личну инвалиднину представља круну досадашњег залагања да буде обезбијеђен минимум социјалне сигурности и први корак у обезбјеђивању средстава за конкретну помоћ крајњим корисницима - лицима са инвалидитетом са најтежим степеном инвалидности, која до сада то право нису имала - рекао је Таминџија.

Он је појаснио да овом одлуком нису обухваћени параплегичари, обољели од мултипле склерозе и дистрофичари.

Према његовим ријечима, одлучено је да буде упућен захтјев Влади Републике Српске за формирање јединствене комисије за процјену инвалидитета.

У Републици Српској ће од 1. јула бити у примјени право на личну инвалиднину.

Личну инвалиднину могу добити лица са тјелесним оштећењем од 80 до 100 одсто, са пребивалиштем у Републици Српској, која зависе од помоћи и његе друге особе. Један од услова је и да је оштећење или обољење настало у развојном периоду.