latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:25 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Голић: За унапређење енергетске ефикасности обданишта у Модричи 200.000 КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, начелник општине Модрича Младен Крекић и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасноти Срђан Тодоровић потписали су меморандум о суфинансирању пројекта унапређења енергетске ефикасности на објекту Јавне предшколске установе "Наша радост" Модрича, укупне вриједности 200.000 КМ.
Сребренка Голић, Младен Крекић и Срђан Тодоровић потписали меморандум - Фото: СРНА
Сребренка Голић, Младен Крекић и Срђан Тодоровић потписали меморандумФото: СРНА

"Меморандумом је утврђено да ће ресорно министарство и Фонд, заједно са општином финансирати уређење објекта Дјечијег обданишта, чије услуге користи 207 дјеце", рекла је Голићева новинарима у Модричи.

Она је навела да ће на објекту који је изграђен 1986. године, бити замијењен кров, урађена термоизолација комплетног објекта, замијењени прозори и врата, те систем гријања површине од око 1.015 метара квадратних, додавши да ће радови бити завршени до краја године.

Према ријечима Голићеве, поред овог пројекта, Влада Српске је додијелила Модричи 1.000.000 КМ за реализацију неколико инфрастурктурних пројеката у овој општини.

Она је рекла да је у току израда пројектне и тендерске документације, те потребних дозвола за изградњу кружне саобраћајнице, потребне због загушења саобраћаја у Модричи.

Голићева је напоменула да се завршавају експропријациони пројекти за изградњу насипа на ријеци Босни које ће Влада, односно Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства финансирати са осам до девет милиона КМ.

Тодоровић је рекао да ће путем пројекта енергетске ефикасности бити обезбијеђене уштеде за обданиште "Наша радост" и општину Модрича.

Он је најавио да ће у току ове године Фонд и општина финансирати и пројекат изградње једног броја зелених острва у оквиру градске зоне у Модричи.

Крекић је напоменуо да је за пројекат у дјечијем обданишту из локалног буџета обезбијеђено 30.000 КМ, Министарство и Развојни програм УН /УНДП/ су обезбиједили 120.000 КМ и Фонд 50.000 КМ.

Он је истакао да је на састанку са Голићевом и Тодоровићем било ријечи и о побољшању енергетске ефикасности на објекту Српског културног центра у Модричи.

Директор Дјечијег обданишта "Наша радост" Љубица Ђекић је изразила очекивање да ће уштеде на енергентима завршетком пројекта бити до 30 одсто.