latinica  ћирилица
25/06/2018 |  16:47 ⇒ 23:35 | Аутор: РТРС

Запослени у Жељезницама одустали од тужби

Нема нових тужби радника против Жељезница Републике Српске, али ни повећања плата.

Радници су одустали од тужби јер им је исплаћен дио потраживања, али од захтјева за повећањем плата још нису иако из управе кажу да новца за то нема.

Исплата једног топлог оброка и двије накнаде за превоз одложиле су тужбе радника Жељезница. У складу са приливом новца управа ће, каже, исплаћивати и остала дуговања, али о повећању плата, бар за сада,кажу, нема говора. Разлог је смањен превоз због ремонта жељезаре у Зеници.

Генерални директор Жељезница Српске Драган Савановић поручује да у овом моменту простора за повећања плата из редовних прихода тренутно нема.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин каже да исплатом дијела надокнада, сидникати одлажу тужбу до даљег.

- Значи одговор управе је да тренутно стање у предузећу не дозвољава из сопствених прихода да дође до повећања, сви се надају најављеном повећању од стране премијерке и предсједника Републике - истиче Марин.

Повећање плата је неопходно, каже Марин, те не искључује ни синдикалну борбу радника, ако им до краја године не буде удовољено . Око 104 пријавило их се за добровољни одлазак из предузећа, а око 80 стиче услове за пензионисање , што ће до краја године умањити број запослених на 2.500 . Јавни позив за добровољни одлазак је продужен.

Судећи по интересу радника за добровољно напуштање предузећа вишак запослених могао би бити ријешен ако се пријави укупно 120 радника.

За добровољни одлазак из предузећа предвиђена је накнада од 12 просјечних плата.