latinica  ћирилица
25/06/2018 |  17:37 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Београд: Пријем за чланове Бањалучког студентског позоришта

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић примио је данас чланове Бањалучког студентског позоришта који су се вратили из Јужне Кореје, гдје су учествовали на Фестивалу студентских позоришта и промовисали културу и традицију Српске.


Цицовић је рекао да је гостовање младих из Српске у Јужној Кореји јако важно и да оно показује да све оно што је култура, културне вриједности једног народа може да се види и сагледа из оног што они раде.

"Ја сам настојао да ову младу екипу испратим на пут у Јужну Кореју и данас ми је задовољство што сам им домаћин и да подијелим са њима утиске оног шта су доживјели током гостовања у Кореји и надам се да ћемо током наредног периода и ми сарађивати и заједно овдје у Србији представљати Републику Српску и давати допринос јачању и подстицању сарадње Српске и Србије", рекао је Цицовић.

Миљана Орашанин из Бањалучког студентског позоришта рекла је на пријему у Београду да се још нису слегли утисци са тог путовања које је младим из Српске дало прилику да своју земљу и оно што раде представе свијету, али и да упознају сасвим различиту културу.

Она је нагласила да је Студентско позориште учествовало у ревијалном дијелу фестивала и добило повеље за своје учествовање и сарадњу између Српске и Јужне Кореје, а да је њихов наступ наишао на топао пријем и интересовање.

"Имали смо тај улични перформанс који је поприлично оставио утисак на људе тамо, како на стране учеснике тако и на Корејанце. Чак смо и ми имали прилику да учествујемо у неким њиховим перформансима, а са нама су перформанс радили и учесници из Јапана. Наш перформанс је био пјесма и мања кореографија кола да представимо нашу културу и традицију", рекла је Орашанинова.

Осим младих из Републике Српске, на Фестивалу у Јужној Кореји своје ансамбле представили су и Француска, Русија, Израел, а учествовала су и два ансамбла из Јапана.

Бањалучко студентско позориште основано је 1977. године и на најбољи начин промовише младост и културу Српске.

Наступали су у Србији и бројним европским земљама, а највећи успјех остварили су освајањем "Сребрног витеза" прошле године на Фестивалу "Златни витез" У Москви за представу "Млијеко".

Успјешно гостовање у Јужној Кореји, које је омогућила Влада Републике Српске резултат је сарадње која је почела на фестивалу студенских позоришта Кестенбург у Бањалуци.