latinica  ћирилица
25/06/2018 |  17:38 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

До краја године почеће рјешавање проблема гудронске јаме

Рафинерија уља Модрича почеће до краја године, у складу са Еколошком дозволом, са уклањањем гудронске јаме на подручју насеља Модрича четири, изјавила је данас министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић након састанка са руководством Рафинерије и општине Модрича.
Рафинерија уља Модрича - Фото: РТРС
Рафинерија уља МодричаФото: РТРС

Голићева је навела да је Рафинерија уља Модрича у овој години обезбиједила 2.000.000 КМ које ће употријебити за почетак реализације пројекта.

"Јако је битно да се почне, што је важно и Рафинерији јер је то и предвиђено Еколошком дозволом коју је до 2020. године издало ресорно министарство Републике Српске", рекла је Голићева.

Она је истакла да је Рафинерија уља Модрича већ обавила неколико састанака са консултантским кућама које су рјешавале то питање и ван територије бивше Југославије и да се нада да ће се брзо добити информације о начину рјешавања гудронске јаме у Модричи.

Голићева је оцијенила да је најбитније да је данас постигнут договор да почне реализација пројекта за који је Рафинерија предузела одређене радње, односно израдила стратешка документа, спровела јавне расправе и на тај начин је покренуто питање рјешавања гудрона.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске истакла је да је рјешавање гудронске јаме комплексно питање чије рјешавање ће трајати неколико година.

"Санација гудрона је скуп и дуготрајан посао без обзира која метода да буде изабрана, а ресорно министарство ће водити рачуна да изабере најефикаснију методу која ће имати најмање посљедица, а највише користи за становништво које, нажалост, живи у околини те јаме", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, биће потребно минимум двије до три године да буде извучен гудрон из јаме.

"Надам се да ћемо у тај поступак врло брзо кренути јер су одређене студије већ израђене у нацрту", рекла је Голићева.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да је општина спремна да аплицира према фондовима ЕУ за бесповратна средства за санацију јаме.

Након састанка је речено да ће Рафинерија уља дати 30 одсто средстава, а да се очекује да ће 70 одсто бесповратних средстава бити добијено од ЕУ, с обзиром да је ријеч о великом еколошком проблему.

На локацији гудронске јаме од 1967. године одлагано је отпадно уље.