latinica  ћирилица
25/06/2018 |  20:49 ⇒ 21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон осмислио нову војну иницијативу, ушло девет чланица ЕУ

Француска је данас са још осам држава чланица ЕУ, укључујући Велику Британију, покренула Европску иницијативу за интервенције - нову војну снагу ван оквира Уније, док Париз настоји да Лондон задржи близу европског система одбране након Брегзита.
Емануел Макрон (фото:POOL) -
Емануел Макрон (фото:POOL)

Ројтерс наводи да је након мјесеци преговора са Нјемачком, коју Француска такође жели да види у центру ових нових војних снага, Европска иницијатива за интервенције настоји да окупи коалицију војски спремних да реагују на кризе у близини европских граница, без учешћа НАТО или САД.

Наводи се да је министарка одбране Француске Флоранс Парли, на церемонији одржаној у Луксембургу заједно са министрима одбране Нјемачке, Белгије, Велике Британије, Данске, Естоније, Холандије, Шпаније и Португала, потписала писмо о намјерама.

"Убијеђени смо...да ми Европљани треба да будемо снажни, способни да увијек учинимо више, у стању да заштитимо себе и наш суверенитет", казала је Парлијева новинарима након церемоније.

Ројтерс наводи да је француски предсједник Емануел Макрон изнио идеју о оснивању Европске иницијативе за интервенције у говору прошлог септембра и да је у почетку наишао на скептицизам, због тога што је ЕУ у децембру постигла договор о одбрамбеном пакту који је значајан по томе што му је циљ да истовремено развија војне снаге и оружје.

Парлијева је казала да је и Италија требало да учествује у Европској иницијативи за интервенције, али је одустала након избора нове владе у Риму.

Ројтерс наводи да је, упркос забринутости око потенцијалног преклапања надлежности са НАТО, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, који је такође био у Луксембургу, поздравио одлуку о покретању Европске иницијативе за интервенције и оцијенио да ће она помоћи модернизацију европских војски и омогућити им брже мобилисање.