latinica  ћирилица
26/06/2018 |  19:34 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Стварни број миграната у БиХ и даље непознаница

Бројке које током својих учесталих медијских наступа износи министар безбједности БиХ Драган Мектић демантују оперативни подаци са терена. Док Мектић очекује да му јавност повјерује да је од 7.000, тек 30 одсто остало у БиХ, само у Унско-санском кантону евидентирали су више од 3.000 миграната. Колико их је у Делијашу, Салаковцу и другим прихватним центрима и да ли је ико пребројао и евидентирао мигранте који се свакодневно могу срести на улицама Сарајева?

Европа стеже обруч, хрватска граница непропусна, па чак и министар Мектић признаје да су протеклих дана реадмисијом у БиХ вратили око 320 миграната. Али, Мектићу је и даље до шале. На конференцији за новинаре је уз осмијех коментарисао како је списак са мигранрима из дана у дан све већи.

А док се министар весели својим шалама, у Унско–санском кантону муче муку. Министар унутрашњих послова УСК Анел Рамић потврдио је информацију да је евидентирано 3.507 илегалних миграната.

"Оно што је забрињавајуће је да се тај број се из дана у дан повећава. Долазе аутобусима, а од Министарства безбједности још нисмо добили неке повратне информације. Тек из чествртог пута смо успјели – поједини мигранти који су починили кривична дјела и девијантног су понашања биће измјештени у Салаковац", рекао је Рамић.

У Салаковцу, односно херцеговачко неретванском кантону, добродошлицу су приредили и предходној групи миграната, а није им било потребно сазнање да су девијантног понашања. Дислоцирање проблема са једног на друго мјесто и призивање донација за сада је једино у чему су се и Мектић и Савјет министара БиХ доказали при рјешавању мигрантске кризе.

"Видљиво је да Мектић и Министарство безбједности немају ту врсту капацитета и не одговарају на адекватан начин када је у питању граница БиХ и унутрашње кретање миграната. Чули смо изјаве Шаровића да они не желе остати у БиХ, а данас имамо различите врсте података од Мектића и неких других из Савеза за промјене, што говори у прилог чињеници да је ријеч о ублажавању безбједносног изазова", изјавио је предсједавајући Клуба СНСД-а у ПД БиХ Сташа Кошарац.

За два дана, у Бриселу, мигранти ће бити у фокусу лидера ЕУ. Успостављаће заједничке минималне стандарде за третман свих тражилаца азила с циљем ефикаснијег и система отпорнијег на миграциони притисак. Све се више говори и о прихватним центрима на Балкану, истина у Албанији, која је за разлику од БиХ сувише далеко од намјере миграната да се домогну Европе.