latinica  ћирилица
27/06/2018 |  09:00 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Калиновик и Бањалука нису више опција

Према акционом плану дјеловања у случају ескалације мигрантске кризе, који је почетком јануара утврдио Савјет министара, било је планирано да највећи број миграната буде смјештен у Калиновику - њих 500, али је тај план одбачен након што су власти Републике Српске одбиле понуду власти БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Према том првобитном и одбаченом плану, још 200 мјеста требало је да буде отворено у касарни "Залужани" код Бањалуке, тако да се сада разматра само опција смјештаја у Федерацији БиХ, пише "Вечерњи лист" у издању за БиХ.

У документу су наведене и све локације у ФБиХ које би се евентуално могле користити за смјештај миграната, те да их је потребно прилагодити за те сврхе, било да је ријеч о формалним одлукама до тога да их треба структурно прилагодити.

Према том акционом плану, БиХ је тада располагала укупним капацитетом за смјештај 620 лица, од чега је 150 мјеста за тражиоце азила, 250 за смјештај лица којима је БиХ признала статус међународне заштите, 100 за смјештај државаљана БиХ који се враћају према споразумима о реадмисији, те још 120 за смјештај странаца у имиграциони центар.

То су избјегличко-прихватни центар Салаковац код Мостара, као и реадмисиони центар који је одвојен на овој локацији, имиграциони центар у Источном Сарајеву, те азилантски центар у Делијашу код Трнова.

Власти и институције БиХ, упркос томе што су наложене мјере требало да спријече ескалацију кризе, нису предузеле ни основне послове које су им у опису, пише "Вечерњи лист".