latinica  ћирилица
28/06/2018 |  18:18 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Брисел демантује Мектића; БиХ без стратегије о мигрантима

Још једна у низу потврда да БиХ нема стратегију за рјешавање питања илегалних миграната.

Док је већи број њих откривен на подручју Приједора, званичници у Федерацији тврде да мигранти у БиХ улазе, углавном, на званичним прелазима.

Истовремено, Брисел демантује Драгана Мектића, тврдећи да адаптација објекта у Великој Кладуши - у мигрантски центар, није одбијена због близине хрватске границе, већ из практичних разлога.

Држављани Сирије, Авганистана, Бангладеша, Ирака и Пакистана, њих 32-оје, пронађено је јуче на подручју које покрива Полицијска управа Приједор. Ово је једна у низу вијести која указује да проблем илегалне миграције у БиХ не јењава. Из Федералне управе полиције тврде да је већина миграната у БиХ ушла на граничне прелазе.

- Већина миграната, који су ушли у Босну и Херцеговину, границу су прешли на званичним граничним прелазима, а мањи број кроз шуме, брда или планине - каже Драган Лукач, директор Федералне управе полиције.

Гранична полиција БиХ демантује ове наводе, тврдећи да на званичне граничне прелазе могу прећи само они који испуњавају законске прописе. И ранија изјава директора Граничне полиције да на 33 километра зелене површине границе долази по један полицијски службеник, указује на то како су мигранти нашли начин да се домогну бх.тла.

- Тачно је да је било спорадичних случајева, покушаја уласка на званичне прелазе, реч је о људима који су били скривени у теретна моторна возила, вагонима, те случаје смо открили, спречили и таква лица смо вратили у земљу из које су покушали илегално да уђу у БиХ - истиче Слободан Крстић, помоћник директора за организовање и операцију Граничне полиције БиХ.

А они који су успјели у тој намјери, прије него се домогну Европске уније, привремено се смјештају у дивља насеља. Помоћ у збрињавању миграната обећала је и ЕУ. Међутим, иако је постојало обећање да ће објекат "Агрокомерц" у Кладуши за 10-ак дана бити на услузи мигрантима, министар Драган Мектић јуче је пренио информацију коју је добио од Европске комисије – да они то, ипак, неће финансирати, јер је тај објекат преблизу граници са њиховом чланицом - Хрватском. Већ данас из ЕУ, дјелимично другачија прича.

- За Европску унију питање локације у БиХ на којој ће бити смјештени мигранти није спорно, али експерти су утврдили да објекат "Агрокомерца“"у УСК није одговарајући. Ову опцију не треба претварати у политичко питање, јер је искључиво ријеч о практичном - сматра Ларс Гунар Вигемарк, шеф делегације ЕУ у БиХ.

У циљу проналаска најбољег рјешења, Европска унија ће, каже, бити на располагању домаћим властима. А да ли Европа заиста помаже? Аналитичари сматрају да је врло могуће да Бошњаци у БиХ пристану на отварање кампова за мигранте, упркос отпору Срба и Хрвата, који су свјесни опасности од њиховог трајног распоређивања.

Обазривост, кажу, није без основа – нико не може прозрети планове центара моћи који управљају миграционим токовима, а који, тврде, намјеравају да праве кампове на Балкану; прије свега у БиХ, чиме би Европа заштитила само своје интересе.