latinica  ћирилица
04/07/2018 |  09:48 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Загреб отео имовину, па пред српским судом тражи накнаду трошкова

Српске фирме не само да губе спорове за враћање имовине у Хрватској коју им је ова држава практично конфисковала, него је Загреб почео да покреће и поступке за принудну наплату астрономских накнада за судске трошкове, и то пред српским судовима, пишу београдске "Вечерње новости".
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr) -
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr)

Лист наводи да су "пилот" захтјеви за принудну наплату против "Југобанке", која у Хрватској води најмање двадесетак спорова, стигли у Привредни суд у Београду.

У вези са принудном наплатом трошкова затражено је мишљење Министарства правде Србије, које је одговорило да не постоји сметња за признање судске одлуке Хрватске.

Износ ових извршења за судске трошкове иде од 3.000 до више десетина хиљада евра, наводе "Новости".

У међувременеу Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је двије представке српских фирми "Младост турист" и "Инвестбанка", које потражују имовину у Хрватској.

Као образложење Суд у Стразбуру је навео да Хрватска у вријеме конфисковања имовине, 1992. године, није била потписница Конвенције о људским правима, него ју је потписала тек 1997. године.

Суд је прихватио и став хрватског правосуђа да се Споразум о сукцесији не може спровести аутоматски, без закључења споразума Хрватске и Србије.

Адвокат Иван Симић, савјетник за праћење поступака, рекао је да је оваквом судском одлуком имовинско-правно питање измјештено на терен политике.

"Правно насиље које је Хрватска спровела над имовином предузећа и банака из Србије спроведено је на перфидан и суптилан начин, а нарочито зачуђује неспремност Европског суда да то насиље препозна и о њему се конкретно изјасни на било који начин, већ у `пилот` одлуци тражиоца правне заштите упућује на будућу неизвесну чињеницу закључења билатералног споразума између Србије и Хрватске", навео је Симић.