latinica  ћирилица
04/07/2018 |  11:46 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Рочиште за гласање повјерилаца "Агрокора" о нагодби

Рочиште о нагодби повјерилаца хрватског концерна "Агрокор" одржава се данас у Загребу, а укупно њих 3.069 има отворена потраживања с којима могу учествовати.
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

Претходно је одржано регистрација повјерилаца. Рочиште је, одлуком Трговачког суда, затворено за јавност, преносе хрватски медији.

Право гласа имају повјериоци са потраживањима вриједним 25,2 милијарде куна /3,41 милијарде евра/.

Укупан износ оспорених потраживања за које постоји могућност да ће им бити одобрено право гласа износи око 12,1 милијарду куна /1,63 милијарде евра/.

Гласаће се у двије фазе - прва се односи на одобравање права гласа повјериоцима оспорених потраживања, а друга на гласање повјерилаца о самој нагодби

Због великог броја поверилаца и потраживања, гласање на рочишту се неће вршити дизањем руке или прозивањем, већ посредством специјално осмишљене мобилне апликације која је доступна на "гугл плеју" и "епл стору", навео је Трговачки суд.

На рочиште за гласање о нагодби позвани су сви повјериоци, чланови привременог вијећа и ванредни повјереник "Агрокора" Фабрис Перушко.

Трговачки суд је навео и да ће се повјериоцима оспорених потраживања признати право гласа ако се на рочишту за гласање ванредни повјереник и присутни повериоци с правом гласа тако договоре, а ако се споразум не постигне, одлучује суд на рочишту.

Од укупно 3.069 повјерилаца који имају отворена потраживања с којима могу гласати на рочишту, 2.785 има отворено потраживање веће од 1.000 куна /око 140 евра/.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић оцијенио је раније да је прихватање нагодбе велики успјех, да "Агрокор" има економску будућност, као и све компаније у његовом саставу и партнери.

За прихватање нагодбе потребно 67 одсто гласова, а ванредни повјереник за "Агрокор" Фабрис Перушко изјавио је недавно да се нада да ће нагодба проћи.

У случају да нагодба не прође, Перушко би требало да покрене стечај за свих 77 друштава у саставу "Агрокора".

Привремено вијеће повјерилаца "Агрокора" је 19. јуна једногласно дало сагласност ванредном повјеренику на коначан текст нагодбе у "Агрокору" и она је упућена Трговачком суду који ју је објавио на својој е-огласној табли.

Договорена је могућност да Сбербанка свој дио у "Меркатору" замијени за будући сувласнички дио у "Агрокору". У новој Групи "Агрокор" највећи појединачки сувласник је Сбербанка са 39,2 одсто.

Прецизирано је да двије руске банке не би могле да имају 50 одсто или више у будућем "Агрокору", због санкција које за руске компаније имају САД и ЕУ.

Компанија је под државном управом од априла 2017. године.

Истрагом у Хрватској поводом кризе у "Агрокору", највећој приватној фирми у тој земљи, која широм Балкана запошљава 60.000 људи, обухваћен је бивши власник Ивица Тодорић и још 14 људи.