latinica  ћирилица
05/07/2018 |  11:37 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Отворена производна хала "Колектора ЦЦЛ" вриједна више од милион евра (ФОТО)

Производна хала фирме "Колектор ЦЦЛ" свечано је данас отворена у мјесту Повелич код Српца у коју је уложено више од милион евра властитих средстава и запослено нових 108 радних мјеста.

Производну халу отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Надзорног одбора словеначке компаније "Колектор" Стојан Петрич.

Додик је рекао да је ово важан дан за Србац и Српску и да нових 108 радних мјеста представља велику добробит за ово подручје.

Он је овом приликом захвалио "Колектору" што послује у Српској јер су тиме обезбијеђена нова радна мјеста, а и повезали су се са факултетима, чиме су дали примјер другима.

Додик је рекао да овакве инвестиције показују да Република Српска има стабилно пословно окружење и да инвеститорима може понудити повољне услове, попут ниске цијене електричне енергије и повољног опорезивања добити по стопи од осам одсто, као и да нема опорезивања реинвестиране добити.

Он је истакао да вјерује да ће ове године БДП расти 3,8 одсто, што ће дати нова повећања плата и пензија.

"Тешко је довести стране инвеститоре и мотивисати домаће, али Српска се креће и показује да је успјешно друштво са становишта опажања инвеститора и улагања", рекао је предсједник Републике Српске.

Он је додао да "Колектор" у наредних мјесец-два дана планира да отвори погон и у Приједору, гдје ће запослити 400 људи.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Петрич је на отварању рекао да овај концерн у Српској тренутно запошљава 500 радника у производним халама у Српцу, Лакташима и Клашницама, а планирају и отварање четврте у Приједору.

Он је рекао да ће инвестиције у ову халу бити повећане већ сљедећих седмица због вриједне опреме која ће бити превезена из Словеније.

"Од почетног промета 2005. године када смо дошли у Српску, који је износио милион евра, ове године смо дошли до промета од 28 милиона евра, а циљ нам је близу 1.000 запослених у Српској и укупни промет од 75 милиона евра до 2025. године", рекао је Петрич.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да "Колектор" доприноси расту и развоју индустријске производње Српске, која је у првим мјесецима ове године порасла за 7,3 одсто у односу на претходну годину.

Генерални директор Привредне коморе Словеније Соња Шмуц рекла је да Словенија први инвеститор у Српској, а "Колектор" први међу првима.

Она је оцијенила да Српска има конкурентан пословни амбијент и сигурна је за инвестиције.

Директор "Колектора" за Републику Српску Предраг Зорић рекао је да просјечна плата у овом предузећу у Српцу износи 860 КМ, као и да ће, осим ових 108, бити запослено још тридесетак радника до краја године.

Начелник општине Србац Младен Драгосављевић оцијенио је да је значај ове инсвестиције за општину немјерљив.

Колектор - отварање (Фото: СНСД Твитер)

Свечаном отварању присуствововали су министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те привредници и декани факултета Универзитета у Бањалуци.

Додик и Радојичић (Фото: СНСД Твитер)

Фирма "Колектор ЦЦЛ" послује у саставу словеначке компаније "Колектор" која има више десетина предузећа у Европи, Азији и Сјеверној Америци.

"Колектора ЦЦЛ" производи електро-компоненте за ауто-индустрију и индустрију ручних алата за велике свјетске брендове.

Предраг Зорић, директор Колектора за Републику Српску (Фото: РТРС)

"Колектор"  (Фото: РТРС)

Генерални директор Привредне коморе Словеније Соња Шмуц (Фото: РТРС)