latinica  ћирилица
05/07/2018 |  16:30 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Требиње: У Еко кампу "Ушће" обука за извиђаче из шест одреда Српске

У Еко кампу "Ушће" у Ластви, код Требиња у току је обука за извиђаче из шест одреда из Републике Српске. Програм је прилагођен тинејџерскм узрасту, а спроводи се уз подршку Министарства породице,омладине и спорта. У кампу бораве и најмлађи - пчелице и полетарци, који се уче основама извиђаштва.

Шумска школа за извиђаче и планинке, и обука за звање инструктора првог степена подразумијeвају да 40-ак полазника испуни захтјевне практичне задатке и стекне неопходно теоријско знање.

"У овој обуци 12 је инструктора. Како њих учимо тако учимо и себе, имамо менторе, а касније можемо обучавати друге и правити водове...", каже Марина Петковић, каже Марина Петковић, инструкторица у ОИ "Теслић".

У еко кампу "Ушће", имају све неопходне услове за добру обуку, али одмор и рекреацију након напорног учења.

"Имамо 41 полазника и друге дјеце полетараца и пчелица из Бањалуке, овдје су десет дана и имају разрађен програм у складу са програмима предвиђеним за овакве начине школовања, теорија и пракса", истиче Небојша Ратковић, начелник Савеза извиђача Републике Српске.

Уз старије извиђаче, у кампу бораве и малишани из ИО "22.април" из Бањалуке. Одмор у природи и купање у бистрој Сушици, за њих је љетовање какво се пожељети може.

Савез извиђача Републике Српске програм обуке спроводи уз подршку Министарства породице, омладине и спорта, а циљ је да се извиђаштво развија, и да интересовање младих за природу буде што веће.