latinica  ћирилица
06/07/2018 |  07:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Спасиоци погријешили, неизвјесна судбина дјечака у пећини (ВИДЕО)

Ситуација с дјечацима заробљеним у пећини на Тајланду погоршана је када су спасиоци волонтери ненамјерно умјесто да испумпају упумпали додатну количину воде.

Командир акције спасавња Наронгсак Останакорн рекао је да су волонтери, дјелујући самостално, упумпали воду у дио пећине који је поплављен и који се тренутно празни како би дјечаци, заједно са својим тренером, могли да безбједно пређу.

"Можда вјерују да су њихове технике ефектне за вађење подземне воде, али све што није планирано прво морају да провјере са нама. Тркамо се против воде која се слива у пећину, иако смо закрчили канале којима тече", рекао је командир, преноси УСА Тудеј.

Волонтерима је указано на грешку коју су направили, а званичник из Министарства унутрашњих послова Тајланда, Пунсак Вунгсатнгием, рекао је за "Гардијан" да је ниво воде смањен за 40 одсто у протеклих неколико дана, чиме је скоро рашчишћена дионица од 1.600 метара коју ће дјечаци морати да пређу.

Они се тренутно налазе око четири километра од улаза у пећину.

Проблем и даље праве комуникације, док спасиоци планирају какве опције имају за извлачење дјечака уочи сезоне монсуна, која званично почиње у суботу.

Власти за сада нису успјеле да успоставе телефонску линију, а пут од дјечака до површине траје нешто више од шест сати.

Наронгсак је у понедјељак рекао да су и дјечаци и тренер малаксали, али иначе у стабилном стању и потпуно здрави.

Том приликом је нагласио да је главни проблем вријеме и да покушавају да се постарају да пећина не поплави.

УСА Тудеј наводи да би идеална ситуација била да се ниво воде спусти до висине струкова дјечака, како би могли да ишетају из пећине носећи појасе за спасавање, умјесто да их рониоци извлаче кроз дубоку воду, што би био изузетно опасан подухват.

Проблем је што поједини дјечаци не умију да пливају, као и чињеница да су поједини дијелови пећине у потпуности поплављени.

"Затражио сам 13 комплета за роњење, за случај да морамо да их изводимо по овим условима и када нисмо 100 одсто спремни", рекао је Наронгсак.

Иако спасиоци дјечаке полако уче основним техникама роњења, стручњаци се брину да би спасавање дјечака кроз мутне и мрачне воде било изузетно опасно.

"Нико никога неће научити свему о роњењу у пећини, али покушавамо да их упознамо са маскама, јер је дисање у њима потпуно другачије", рекао је инструктор роњења Клаус Расмунсен који помаже тајландским морнаричким "фокама".

Дјечаци се заједно са тренером налазе на једном блатњавом одјељку изнад површине воде, дубоко у пећини. Обилне падавине се очекују у суботу, што би већину дијелова пећине учинило јако тешко или готово непроходним.

Поједини пећински стручњаци изјавили су да би најбезбједнија опција била да се дјечацима и тренеру обезбиједи довољно залиха, а да у пећини сачекају крај монсунске сезона, која, међутим, траје до октобра.

Власти истражују и друге опције, које укључују претрагу пећине и тражење других начина за брже испумпавање воде.

Rescue efforts continue for Thai boys trapped in cave from CNBC.