latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:16 | Аутор: РТС

Погубљено седам чланова озлоглашеног култа у Јапану

Седам вођа култа Аум Шимрикио погубљено је у Јапану, а међу њима је и главни лидер Шоко Асахара. Они су 1995. године извели смртоносни напад сарином на станици метроа у Токију.
Вођа култа  Шоко Асахара  (Фото:  KYODO) -
Вођа култа Шоко Асахара (Фото: KYODO)

У том нападу, који се сматра најгорим терористичким нападом у тој земљи, погинуло је 13 особа, преноси Би-Би-Си.

Неки од жртава напада на метро претрпјели су тешка оштећења мозга која су прозроковала потпуни инвалидитет.

Како се наводи, још шест чланова тог култа чека смртну казну.

Егзекуција чланова култа одлагана је јер се чекало да се заврши жалбени поступак, што се догодило у јануару.

Припадници oве секте одговорни су за серију злочина у Јапану крајем осамдесетих и у првој половини деведесетих година прошлог вијека, у којима је погинуло 29, а рањено око 6.300 људи.

Напад на престонички метро изведен је у тренутку када су чланови секте били под присмотром полиције и пријетили су им забрана и хапшења због ранијих злочина.

Лидер култа Шоко Асахара прије овог злочина говорио је својим сљедбеницима да ће једног дана оборити владу и срушити државу и постати краљ Јапана.

Опужба за убиство теретила је Асахару за смрт 27 људи. У првим годинама маратонског процеса који почео у априлу 1996. године, вођа секте је био расположен за причу и често неповезано брбљао и мумлао, због чега је и више пута био избациван из суднице.

Ипак, током посљедњих година држао резервисано и чак чинио незаинтересованим за исход суђења.

Жалба на смртну пресуду која се базирала на тврдњи да је Асахара психички неурачунљив и да није био у стању да прати суђење, одбијена је, јер је утврђено да је он дјелимично комуницирао са особљем затвора.