latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:40 | Аутор: СРНА

Линта осудио хрватске портале због говора мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта данас је најоштрије осудио три хрватска портала због говора мржње према Србима и напада на Културно уметничко друштво /КУД/ "Крајина" из Београда које организује прославу Ивањдана, 7. јула, у српском селу Медак у Лици.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је позвао хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића, жупана Личко-сењског Дарка Милиновића и градоначелника Госпића Карла Старчевића да јавно осуде говор мржње које портали "Слободна Лика", "Лика плус" и "Макс портал", шире према КУД-у Крајина и преосталим Србима у Хрватској".

Линта је навео да се текстовима портала "Слободна Лика" безочно напада КУД "Крајина" из Београда "јер тобоже годинама по Србији и свијету пропагира Крајину и четништво".

"Пример говора мржње према Србима представља чињеница да порталу `Слободна Лика` и његовим читаоцима смета што ће КУД `Крајина`, поводом прославе Ивањдана, додељивати учесницима културно-уметничког програма и такмичарима у сеоским спортским играма дипломе са логом КУД-а `Крајина`", навео је Линта.

Према његовим ријечима, порталу "Слободна Лика" посебно смета јер ће се прослава Ивањдана одржати у селу Медак, које је поред Госпића и страдалих хрватских села.

Линта је навео да портал "Лика плус" у хушкачком тексту "Лика угошћује КУД Крајина?" истиче да тај КУД "слави и његује спомен на пропалу злочиначку Крајину која је протерала Хрвате 1991. године".

Он је нагласио и да је тај портал објавио писмо читаоца под насловом "Градоначелниче, забраните ову лакрдију!!!" у коме се позива градоначелник Госпића да забрани традиционалну прославу Ивањдана у српском селу Медак.

Линта је додао у писаној изјави и да је "Макс портал" објавио ратно-хушкачки текст "Припрема се великосрпска фешта крај Госпића".

Он је навео да је КУД "Крајина" основан 1996. године у Београду с циљем очувања културе и културне баштине, српског духа и презентације српских обичаја прекодринских Срба.

"Проусташким снагама у Хрватској смета све што је српско, односно неговање српске културе и традиције, афирмисање Крајине и крајишког идентитета српског народа, обиљежавање страдања Срба у Другом светском рату и у грађанском рату 1991. године до 1995. године", закључио је Линта.