latinica  ћирилица
06/07/2018 |  10:00 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Мандат стабилизовања финансија и помака у бројним областима

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Влада у мандату који је на измаку успјела стабилизовати финансије и направити помаке у бројним областима, а посебно је поносна на повећање плата и пензија.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РСФото: РТРС

"Стабилизовали смо апсолутно све финансије без икаквих дуговања, стално улажемо и градимо", рекла је Цвијановићева за "Вечерњи лист" у издању за БиХ и додала да нема никаквих дуговања, односно да се све обавезе редовно извршавају.

Она је истакла да је посебно поносна на повећање пензија за укупно 20 одсто и на договорено повећање плата за све раднике у приватном и јавном сектору.

"То је јединствен случај и не постоји било гдје у регији. Око 270.000 лица ће добити већу плату. Јасно ми је да смо због тога све вријеме изложени сталним нападима, дискредитацији, јер се оваквим резултатима нашим политичким противницима смањује простор за дјеловање", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске подсјетила је на значајна издвајања у социјалној сфери - за незапослене породиље, демобилисане борце, жене жртве ратне тортуре, цивилне инвалиде.

Према њеним ријечима, наведени успјеси постигнути су упркос блокадама власти са нивоа БиХ, због чега је Српској било ускраћено 750 милиона КМ, од чега је мањи дио предвиђен за буџет, а већи за развојне програме, инфраструктурне и пројекте подршке запошљавању у реалном сектору.

"Зато очекујем да ће грађани изаћи на изборе и подржати наше политике које су оријентисане према обичном човјеку који има своја очекивања и потребе. Готово свака мјера коју смо спроводили била је у договору са нашим социјалним партнерима. Они су тачно знали шта ћемо радити, као што знају шта ћемо радити и сљедеће године", навела је Цвијановићева, која је кандидат СНСД-а за предсједника Српске на предстојећим изборима, додавши да не сумња у побједу.

Говорећи о одласку људи, предсједник Владе Српске истакла је да је то проблем цијелог региона, па и Хрватске која је чланица ЕУ.

"То је велики проблем и за све остале и зато владе свих земаља у региону морају упорно радити на стварању бољих услова за останак или повратак оних који су отишли и увјерити их да могу овдје зарађивати солидне плате", рекла је Цвијановићева и додала да је једини одговор за то стварање бољих услова за живот овдје.

Када је ријеч о случају "Драгичевић", Цвијановићева је оцијенила да је он нашкодио свима зато што су се кроз њега показала бројна лица и наличја.

"Суштина је да је у таквим случајевима једино тужилаштво позвано дјеловати. Нажалост, многи други давали су квалификације, вјероватно и зато што се толико дуго чекао став тужилаштва", констатовала је предсједник Владе Српске.

Она је изразила жаљење због трагедије породице Драгичевић, али и због политизације цијелог овог трагичног догађаја.

"Међутим, није на предсједнику Владе да води истрагу и да се петља у истрагу полиције и тужилаштва", додала је Цвијановићева, истичући да тужилаштво треба да да одговор да ли је Министарство унутрашњих послова у овом случају поступало исправно и у складу са процедурама.

Наводећи да никада није бранила некога ко је чинио било шта непрописно, Цвијановићева је рекла да, ако је неко нешто погрешно радио или заташкавао, мора бити санкционисан.

"Исто тако, не подржавам да се праве разне конструкције нити да улица постаје она која управља. Понављам, желим да се утврди истина", нагласила је Цвијановићева и констатујући да је, нажалост, случај "Драгичевић" постао дио предизборне кампање.