latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:34 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

МУП Српске демантује наводе удружења "РеСтарт Српска"

Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантује наводе удружења "РеСтарт Српска", а које су пренијели поједини медији, који се односе на наводно вршење психолошког притиска на лица која су организовала или која су учествовала у организацији скупова "Правда за Давида", не само у Бањалуци, него и на ширем подручју Републике Српске.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Како наводе, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су јуче, у оквиру акције кодног назива "Блутут", извршили претрес на више од 30 локација и испитали 27 лица због сумње да су извршили кривична дјела "неовлаштено пружање медицинских услуга" из члана 199. КЗРС и "неовлаштено бављење одређеним занимањем" из члана 310. КЗРС.

"Међу овим лицима, слободе је лишено и лице иницијала Н.Ђ. које је између осталог и члан удружења "РеСтарт Српска". Такође, поједини чланови "РеСтарт Српска" јуче су, долазили на локације на којима су у то вријеме вршени претреси у оквриру ове акције и захтијевали да уђу у објекат, што им полицијски службеници нису дозволили, јер би то представљало кршење законом прописаних процедура и притисак или ометање на рад полицијских службника", наводе из МУП-а Српске.

Иако појединци настоје да полицијске акције и активности представе као тенденциозне, Министарство унутрашњих послова Републике Српске како кажу, наставиће да предузима законом предвиђене мјере и радње на спречавању, откривању и расвјетљавању кривчних дјела.

Лица за која се сумња да су извршиоци кривичних дјела, а према којима Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузима законске мјере и радње не могу се крити иза група, удружења, организација, странака и слично, истичу у МУП-у.

РТРС незванично сазнаје да је у оквиру акције "Блутут" код Невена Ђурђића, члана Удружења "РеСтарт Српска", пронађено око 200 евра, 6.000 КМ, пет комада гипсаних калупа, дијелове вилица протеза, металне кивете за израду зубних протеза, те више ПВЦ посуда за прављење смјесе за зубне протезе.