latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:21 | Аутор: СРНА

Штрбац: Одбрана ће упутити тужбу Уставном суду Хрватске

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац најавио је да ће одбрана Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, упутити тужбу Уставном суду Хрватске и тражити да поништи пресуде у овом случају, те да све врати на поновно одлучивање.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Реагујући на пресуду Врховног суда Хрватске, који је Капетану Драгану умањио казну са 15 на правоснажну казну од 13 година и шест мјесеци затвора за ратни злочин над хрватским војницима и цивилима, Штрбац је рекао да је одбрана спремна да иде и пред Европски суд за људска права у Стразбуру, јер сматра да је током суђења било много пропуста.

"Уставну тужбу не треба чекати ни да се одлучи о условном отпусту. То може упоредо да се ради, а ако Уставни суд Хрватске не прихвати уставну тужбу, а то значи да поништи ове пресуде и врати све на поновно одлучивање, онда се може тражити заштита пред судом у Стразбуру", рекао је Штрбац Срни.

Он је нагласио да ни након што је прочитао пресуду Врховног суда Хрватске од 12. јуна није промијенио мишљење о предмету "Капетан Драган".

"И даље сматрам да није починио дијела за која га терете. Ово је необично обимна пресуда Врховног суда Хрватске. Трудили су се из све снаге да објасне све пропусте првостепеног суда како је не би укидали и вратили на поновно суђење. То је знак да нису баш сигурни. Када се нешто на овако компликован начин надугачко и нашироко објашњава, то значи да има и даље много недоречености и пропуста", рекао је Штрбац, који је и члан тима одбране.

Он је подсјетио да је још 2006. године, када је као свједок ишао у Аустралију, стално говорио да ће Капетан Драган бити ослобођен, ако не у првом, онда у другом или неком наредном кругу суђења.

Говорећи о пресуди и оном што слиједи, Штрбац је указао да ће након изрицања превоснажне и извршне пресуде Васиљковић бити упућен на издржавање казне у неку казнено-поправну установу у Хрватској.

"То је важно због тога што од момента када уђе у тај режим издржавања казне по правоснажној пресуди стиче услове за тражење условног отпуста. И по свој прилици, он ће то тражити. Одбрана још није контактирала с њим", рекао је Штрбац.

Он је појаснио да о условном отпусту одлучује надлежна комисија коју именује Министарство правде Хрватске.

"Треба да се припреми за ту комисију и да се она састане и одлучи. Не одлучује никада, колико ја знам, о једном случају. Неће ваљда овдје направити изнимку. Неповољна околност је да је почела сезона годишњих одмора, па процјењујемо би то могло доћи на ред крајем августа или у септембру", сматра Штрбац.

Он је нагласио да одбрана претпоставља да је казна коју је Васиљковић до сада издржао давно превазишла двије трећине и да су испуњени услови да добије условни отпуст.

"Одбрана сматра да Капетан Драган неће правити проблем у вези с тим и да би и он хтио коначно да изађе вани, ако му се пружи прилика. Наравно да ће одбрана ићи са уставном тужбом и тражити да се, због многих пропуста учињених и у првом и у другом степену, поништи првостепена и другостепена пресуда и да се то врати на поновно одлучивање, односно поновно суђење", закључио је Штрбац.

Врховни суд Хрватске је Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган, смањио казну "због ратног злочина над хрватским војницима и цивилима" са 15 на јединствену правоснажну казну од 13,5 година затвора.

Он је у притвору већ скоро 13 година, што му се урачунава у казну, а према овој пресуди, остало му је да у затвору проведе још око пола године, а има право и да тражи условни отпуст.

Васиљковић, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је прије 12 година у Аустралији, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.