latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:40 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Обнова друге дионице савског насипа; У одбрану од поплава уложено 150 милиона КМ!

Код насеља Бок Јанковац у општини Градишка почела је обнова друге дионице савског насипа. Почетку радова су, уз представнике локалне власти, присуствовали предсједница Владе Републике Српске и ресорни министар. Саопштили су да је Српска за четири године у систем одбране од поплава уложила 150 милиона КМ.

Санација савског насипа дужине 19 километара на дионици од Градишке према Српцу коштаће 7,7 милиона КМ.

Мјесто почетка радова, насеље Бок Јанковац једно је од најкритичнијих, када је ријеч о опасностима од Саве.

"Кад се ова инвестиција заврши, можемо рећи да ћемо коначно одахнути и ући у мирнији живот", истакао је Огњен Жмирић, замјеник начелника општине Градишка.

Ресорни министар, Стево Мирјанић подсјетио је да је завршена обнова насипа у Козарској Дубици и једном дијелу градишке општине. Каже да је Република Српска већ реализовала 150, од планираних 190 милиона КМ, за систем заштите од поплава.

"Са оним што треба урадити у Српцу, а то је 5,2 километра и у Броду осам километара, и оним што смо урадили у Бијељини, завршавамо потпуно савски насип", подсјећа Мирјанић.

Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић изјавила је да је након катастрофалне поплаве 2014. године, када је непогода однијела цијели годишњи буџет, Српска почела да улаже у капиталне објекте видљиве у већини општина којима пријете водотоци. Подсјетила је да је Влада власницима потопљених домаћинстава исплатила 85 милиона КМ.

"Мислим да се просјечно кретало од 40 до 44 милиона КМ различитих средстава из различитих извора, попут повољних кредита, како за санацију штете тако и превентивну заштиту од поплава", рекла је Цвијановићева.

Комплетна реконструкција 58 километара савског насипа требало би да буде завршена сљедеће године.