latinica  ћирилица
06/07/2018 |  19:07 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Амбасадору БиХ у Јордану стан од 220 квадрата није довољан!

Спољна политика БиХ постала је пука рефлексија унутрашње! Да више служи за збрињавање страначких кадрова и испуњавање њихових жеља и потреба, него за промоцију БиХ у свијету, примјери су бројни. Посљедњи стиже из далеког Јордана.

Сурова бх. реалност - скоро четврт вијека након рата, више од 150 колективних центара! И у њима, у понижавајућим условима више од 8.000 унесрећених! Још десетине хиљада, сличног статуса изван центара!

Сирова бх. реалност - амнестирана од кривичне, материјалне и моралне одговорности - "усрећене" квази дипломате по сједишту и по свијету распршене. Но први, који једва преживљавају, смјештени на 10-ак метара квадратних простора, рачуне за смјештај плаћају другима, којима су и стотине квадрата недовољне! А такав је амбасадор БиХ у Јордану, Харис Луковац!

Са "богатом" репутацијом АИД-овца, ратног "Црног бисера" и вјерног пратиоца Алије Изетбеговића, умјесто у притворску ћелију, Луковац је стигао у луксузне резиденцијалне одаје у Аману. Чекало га је "само" 220 квадрата! За њега и породицу -премало ! Писао је молбу, потом ургенцију, па још једну...

"Постојећи стан, иако импресивне квадратуре од 220 метара квадратних, не одговара мојим потребама, због великог броја чланова моје породице. Наиме, моја породица броји шест чланова", наведено је у ургенцији.

И шта би друго у централи, него задовољити потребу сарајевском "миљенику". Умјесто бесплатне резиденције од "недовољних" 220 квадрата, која је у власништву БиХ, и у којој је претходник без поговора амбасадоровао, прихваћено је "оптимално" рјешење - чак 270 изнајмљених квадрата, које је Луковац сам одабрао! Два салона, три купатила, четири спаваће собе, вешераји, гардеробери.... од 1. септембра 2015. године задовољавају перверзне стамбене потребе избирљивог "Црног бисера". Кирија, наравно, о трошку незадовољних бх. грађана!

Готово апстрактно изгледа и допис у којем је Луковац "великодушно" те 2015. године, "незналицама" у централи, преписком објашњавао и како да "промијешају" новац са МИП-ових големих буџетских ставки, да би платили крију! И "подсјећао" их да је слично учињено и у конзулату у Штутгарту. Наиме и тамошњи конзул на располагању је имао бесплатан петособан стан, али су му ипак бх. грађани, плаћали већи, бољи и "условнији"!

Харис Луковац и његови сарадници из амбасаде, на телефонске позиве ових дана нису одговорали! Питања о овом својеврсном безобразлуку игнорисали су и вјечно "путујући" министар Игор Црнадак, који се тек повремено приземљи на бх. тло, и његова прес служба.

- Наши политичари једноставно не могу или неће да схвате да троше новац грађана ове земље. Новац порских обвезника једне врло сиромашне земље - каже Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива.

Само ови прохтјеви породице Луковац, сиромашну земљу и исте такве грађане већ су коштали око 150.000 КМ. А слични, осталих незајажљивих дипломата и сарадника, буџет годишње "оробе" за 5,3 милиона КМ.

- Постоје у тој дипломатији неки амбасадори који су од овога лидера од онога лидера, "приватни". Ми стварно морамо направити неке критерије који важе за свакога - каже Сенад Шепић, члан парламентарне Комисије за спољне послове БиХ.

И  док законодавна бх. власт "прави" јалове критеријуме "за свакога" обично уочи избора, извршна своје приватне амбасадоре из бх. буџета у континуитету "части" разним бенефитима. Прије само који мјесец ресорни министар и колеге му у Савјету креирали су нову основицу за обрачун плата у ДКП мрежи. И опет је, међу неколицином "миљеника" предњачио Харис Луковац. Уз амбасадорски коефицијент од 4,2 основицу су му увећали за чак 250 КМ, а мјесечну плату за више од 1.000 КМ. Очигледно је "Црни бисер" постао дијелом заштићене бисерне ниске са Маријин двора која немилице троши! Док ешалони обесправљених протестују и по контејнерима преврћу!