latinica  ћирилица
06/07/2018 |  19:24 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске финансира трећи поступак вантјелесне оплодње

На иницијативу предсједника Српске Милорада Додика, Фонд Здравства ће финансирати и трећи поступак вантјелесне оплодње свим паровима у Српској који желе да се остваре као родитељи. Подсјећамо, од почетка ове године породиље које не раде добијају мјесечну накнаду од 405 КМ.

Фонд здравства Републике Српске од 2007. године финансира поступак вантјелесне оплодње за све парове који имају доказан стерилитет. Парови сада имају право и на трећи поступак вантјелесне оплодње.

Захтјев могу да поднесу сви парови којима је ова процедура једина могућност зачећа. Право имају жене до 40 година старости, а женама од 41. до навршене 42. године, Фонд финаснира 50 одсто трошкова.

"Управни одбор Фонда здравственог осигурања Српске прошле седмице усвојио је измјене Правилника о садржају и обиму коришћења здравствене заштите, гдје се уврштава и трећи покушај вантјелесне оплодње, умјесто досадашња два покушаја", каже Дарија Филиповић Остојић, портпаролка Фонда здравственог осигурања Српске.

Увођењем и трећег покушаја Република Српска се по овом праву изједначава са развијенијим земљама, које за здравство издвајају много више. Оно што је битно нагласити је то да је Фонд здравства међу првима у региону почео да финансира и услугу чувања ембриона.

"Ту услугу осигураници су плаћали сами, а од прошле године у потпуности о трошко ФЗО Српске", истиче Филиповић Остојић.

Влада Српске је преко Фонда дјечије заштите, почетком године увела је и пронаталитетну мјеру која предвиђа новчану исплату незапосленим породиљама до навршених годину дана дјетета, а у случају близанаца, 18. мјесеци.

"Исплату материнског додатка у износу од 405 КМ за 2.122 мајке, по новом закону смо почели 5. јула. Из мјесеца у мјесец, као што смо на почетку знали и планирали, тај број незапослених породиља се повећава", рекао је Недељко Јовић, директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске.

Свакој мајци која роди треће или четврто дијете, исплаћује се једнократни износ од 600, односно 450 КМ.