latinica  ћирилица
07/07/2018 |  08:53 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Братунац- Обиљежавање страдања 3.500 Срба у Подрињу (РТРС, 12.00)

Полагањем вијенаца на спомен-крст и служењем парастоса на градском гробљу, у Братунцу ће бити обиљежен Дан страдања Срба у Подрињу.
Братунац: Помен српским цивилима страдалим у Загонима - Фото: СРНА
Братунац: Помен српским цивилима страдалим у ЗагонимаФото: СРНА

На Петровдан 1992. године на подручју Власенице, Осмака, Зворника, Братунца и Сребренице, муслиманске снаге, предвођене Насером Орићем, починиле су невиђена зла убијајући српско становништво.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић подсјетио је да је у Подрињу страдало око 3.500 Срба, а по евиденцији Центра за истраживање ратних злочина, на ужем подручју убијена су 2.482 српска цивила.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће у Братунцу помену српским жртвама страдалим у Подрињу. Помену у Братунцу, између осталих, присуствоваће и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар одбране Србије Александар Вулин.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова код Спомен-крста на градском гробљу. У 12.00 часова предвиђено је обраћање званичника и приказивање документарног филма "Суза анђела" посвећеног дванаестогодишњем дјечаку Слободану Стојановићу, из околине Зворника, који је 1992. године звјерски убијен.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.