latinica  ћирилица
07/07/2018 |  09:14 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

БиХ није безбједна због велике количине нестабилне муниције

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић изјавила је да БиХ још није безбједна због велике количине ускладиштене нестабилне муниције, а реализација пројекта њеног уништавања Експлоуд плус знатно ће допринијети побољшању ситуације, не само у БиХ, него и у региону.
Уништавање оружја у БиХ - Фото: Novosti.rs
Уништавање оружја у БиХФото: Novosti.rs

- Пројекат "Експлоуд плус" започет је 2014. године, са циљем уништавања минско-ескплозивних средстава и унапређења цјелокупног безбједносног окружења грађана у БиХ. Замишљен је веома амбициозно и финансирале су га многе земље, првенствено чланице ЕУ, али су се придужиле и многе друге", подсјетила је Мајкићева.

Она је рекла да су пројекат "Експлоуд" спроводили Министарство одбране и УНДП, те да је до сада уништено више од 1.800 тона муниције и минско-експлозивних средстава.

Мајкићева је појаснила да је у плану реализација друге фазе пројекта која предвиђа уништавања још 4.000 тона муниције и минско-експлозивних средстава, те да се за ту намјену сада додатно прикупљају средства.

"Немам прецизну информацију, али претпостављам да је из тог разлога и донација Саудијске Арабије", рекла је Мајкићева.

У Сарајеву су 4. јула резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синануглу и амбасадор Саудијске Арабије у БиХ Хани бин Абдулах Моминах потписали Уговор о донацији вриједан два милиона долара за завршетак инфраструктурних радова ради унапређења на локацијама складиштења муниције "Кула" у Мркоњић Граду и наоружања "Теуфик Буза Туфо" у Високом.

Средства која је обезбиједила Саудијска Арабија за наставак финансирања пројекта "Експлоуд плус" омогућиће спровођење неопходних инфраструктурних и безбједносних интервенција на овим локацијама, те допринијети укупном повећању безбједности складиштења и ефикасности управљања залихама наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава за које су надлежни Министарство одбране и Оружане снаге БиХ.

Пројекат "Експлоуд плус", као мултидонорску платформу, спроводе Министарство одбране БиХ и УНДП уз подршку Њемачке, Холандије, Норвешке, САД, Саудијске Арабије и Еуфора.

"Експлоуд плус" је наставак пројекта "Експлоуд" који финансира ЕУ од 2013. године.