latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:17 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

ОБА по закону не може бити дио тима за изборни процес

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић изјавио је да ова агенција, према закону, не може бити дио никаквог тима који ће бити укључен у изборни процес, те да је такав приједлог "чиста будалаштина".
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

- Што се тиче ОБА и других безбједносних агенција, оне могу само правити процјене и у том погледу бити ангажоване да би изборни процес прошао без проблема и на демократски начин - појаснио је Мехмедагић за Глас Српске.

Представнички дом Парламента БиХ усвојио је у четвртак, 5. јула, закључак који је предложила предсједавајућа клуба СДС-а Александра Пандуревић према којем Савјет министара БиХ треба да формира тим у којем ће бити представници ОБА, СИПА и Тужилаштва БиХ који ће вршити комплетан надзор над изборним процесом.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић из СНСД-а сматра да овакав потез није забиљежен у демократској пракси и да је неодржив.

Новић, некадашњи директор СИПА БиХ, каже да усвајање таквог закључка, према којем ће изборе надгледати и контролисати тим састављен од ОБА, СИПА и Тужилаштва БиХ, указује на то да се над цијелим демократским процесом у БиХ надвио сумрак.

- Плашим се да је то коначан крах демократских избора који су до сада били и отворени, демократски и слободни - рекао је Новић.