latinica  ћирилица
07/07/2018 |  22:54 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Хрватска преко пенала до полуфинала!

Репрезентација Хрватске је последњи полуфиналиста Мундијала у Русији. "Ватрени" су у изузетно занимљивој утакмици савладали домаћина Русију тек послије извођења једанаестераца (6:5), а након 120 минута игре било је 2:2.
Свјетско првенство у фудбалу 2018.  (Фото: Sputnik / Vladimir Pesnya) -
Свјетско првенство у фудбалу 2018. (Фото: Sputnik / Vladimir Pesnya)

У пенал серији Субашић је одбранио ударац Смолову, док је Фернандез промашио гол, а с друге стране Акинфејев је зауставио ударац само Ковачићу и Хрвати су након поготка Ракитића полетјели један другом у загрљај.

Послије 90 минута игре резултат је гласио 1:1, а у продужецима су виђена још два поготка. Хрватска је преокренула у 101. минуту преко  Домогоја Виде након корнера, када је  главом са 10 метара погодио мрежу Акинфејева. Али Руси се нису предавали, и у 114. минуту фантастичан центаршут Џјубе из слободног ударца искоса са десне стране, а Марио Фернандес сјајно скаче у петерцу и главом поравнава резултат.

Хрватска ће у полуфиналу ићи на Енглеску, која је нешто раније савладала Шведску (2:0), а други полуфинални пар чине Француска и Белгија.

У 31. минуту експлозија одушевљења на стадиону у Сочију! Џјуба и Черишев су сами изиграли петорицу Хрвата у средини терена, а онда је Черишев након дуплог паса фантастичним ударцем лијевом ногом са око 18 метара, упркос двојици чувара за петама, послао лопту у саме рашље за 1:0. Субашић је само погледом испратио лопту у мрежу.

Ипак, шок Хрвата није дуго трајао јер већ у 40. минуту било је 1:1.

Стринић је послао сјајну лопту у простор за Манџукића на празној лијевој страни, нападач Јувентуса утрчава у казнени простор, подиже лопту на петерац гдје утрчава Крамарић и главом тресе мрежу иза немоћног Акинфејева.

У 60. минуту много среће за Русију! Перишић је шутирао са 5-6 метара, савладао је Акинфејева, погађа стативу, а лопта се дуж гол линије одбија у поље, и остаје 1:1, резултат којим је завршен регуларни дио утакмице.