latinica  ћирилица
08/07/2018 |  12:43 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Улцињ- Албанци покушали да спријече митрополита Амфилохија да служи

Група од двадесетак Албанаца предвођена Хаџијом Сулејмани, одборником улцињске Демократске партије, јутрос је покушала да спријечи Његово високопреосвештенство митрополита црногорско-приморског Амфилохија да служи Свету архијерејску литургију на темељима Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу у Улцињу.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Албанци предвођени одборником улцињске владајуће коалиције покушали су да онемогуће прилаз цркви, па је полиција обезбиједила долазак, али не на темеље храма, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Сулејмани је рекао да су митрополит Амфилохије, свештенство и вјерници "дошли да освајају" и да он, као Албанац муслиманске вјере, то неће да дозволи, јер "Црква није Митрополијина и да, иако не зна чија је, зна да није њена".

На питање митрополита Амфилохија како то да се као муслиман мијеша у питање Цркве, Сулејмани је одговорио да је он прво Албанац, наводи се у саопштењу Митрополије.

Након гурања, расправе, негодовања православних вјерника, полиција је обезбиједила да митрополит Амфилохије, свештенство и народ дођу до Цркве, али не на темеље храма гдје је требало да буде служена Света архијерејска литургија.

Полиција је већ била темељима храма, тако да је митрополит црногорско-приморски служио у непосредној близини остатака Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу.