latinica  ћирилица
08/07/2018 |  17:09 ⇒ 09/07/2018 | 07:53 | Аутор: СРНА

Тајланд- Спасена четири дјечака, наставак акције

Спасилачке екипе извукле су из поплављене пећине на Тајланду четворицу од 12 дјечака, гдје су били блокирани дуже од двије седмице.

Тиму од чак 90 спасилаца је потребно око 10 сати да се припреме за нову операцију, тако да ће сутра ујутру поново кренути у акцију. Два рониоца прате по једног дејчака, а роне заједно и имају канап који служи као водиља.

Званичници су навели да су спасена четири, а не шест дјечака како је јавио Ројтерс. Сутра ујутру ће бити настављена акција.

Ангажовано је укупно 90 ронилаца, од којих су 50 странци.

Власти области Чијанг Рај на сјеверу Тајланда јутрос су почеле опасну мисију спасавања 12 дјечака и њиховог фудбалског тренера.

Јутрос је 13 ронилаца и пет припадника тајландске специјалне јединице "Фоке" ушло у пећину и почело операцију. По два рониоца пратиће свако дијете на путу до излаза из пећине.

"Операција протиче боље него што је очекивано. Најздравији дјечаци су први извучени", рекао је Наронгсак Останакорн, вршилац дужности гувернера области Чијанг Рај.

Он је истакао да ће наредна фаза операције почети за десет до 12 часова.

Генерал тајландске војске Чалонгчај Чаијакам истакао је да би цијела операција спасавања могла трајати од два до четири дана, зависно од временских услова и нивоа воде.

Ниво воде у пећини опао је за 30 одсто и то је најниже од када су дјеца лоцирана.

Млади фудбалери са Тајланда, узраста од 11 до 16 година, и њихов 25-годишњи тренер блокирани су у пећини од 23. јуна.