latinica  ћирилица
08/07/2018 |  18:21 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Рибник- Дрвопрерада окосница развоја

Општина Рибник веома је богата шумом, а то су ресурси за развој дрвне индустрије. Од шест хиљада становника, њих 1.200 запослено је углавном у фабрикама за прераду дрвета, што је значајно за ову неразвијену локалну заједницу.

Већина предузећа у Рибнику бави се механичком прерадом дрвета. Готове производе углавном пласирају на западноевропско тржиште.

Руководилац производње у предузећу "Галић С компани", Момчило Тодоровић, каже да имају заокружен процес примарне прераде дрвета и резане грађе, од процеса сушења, до финализације, тј. израде елемената.

Менаџер фабрике"Шилинг", Љубан Тодоровић, истиче да све производе које добију механичком прерадом извозе у земље Европске уније, највише у Италију.

- Купци су задовољни нашим производима, зато што водимо рачуна о квалитету - наводи Тодоровић.

Да би били успјешни извозници, дрвопрерађивачи воде бригу о квалитету производа, али и зарадама запослених.

Радник у предузећу "Галић С компани", Синиша Врачар, каже да је задовољан послом, те да се плата и топли оброк редовно исплаћују.

У 2017.години предузећа из Рибника остварила су извоз већи од 15 милиона марака. Дрвопрерађивачи у томе предњаче.

Начелник Рибника Раденко Бањац каже да имају велики потенцијал у дрвопреради , због чега и стратегијом развоја општине настоје да охрабре локалне дрвопрерађиваче да што више инвестирају у полуфиналну и финалну прераду дрвета.

Рибник има велике потенцијале и у развоју туризма. Ту су ријеке Рибник и Сана које су богате рибом. Јама Ледана још није довољно истражена, па ће се активности у вези с тим наставити. Прије неколико дана основана је регионална Туристичка организација "Крајина" која би требало да убрза развој туризма.