latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:41 ⇒ 10/07/2018 | 05:29 | Аутор: РТРС

Мирослав Ћиро Блажевић за РТРС: Била би ми част водити клуб из Републике Српске! (ФОТО)

Мирослав Ћиро Блажевић, харизматични хрватски фудбалски стручњак, бивши селектор Хрватске репрезентације, али и селектор Ирана, Босне и Херцеговине и Швајцарске.
Мирослав Ћиро Блажевић   (Фото:abc.ba) -
Мирослав Ћиро Блажевић (Фото:abc.ba)

Двије деценије након историјског успјеха са Хрватском на Мундијалу у Француској, када су "Ватрени" освојили бронзу и изненадили фудбалски свијет, "тренер свих тренера", како су га многи називали, у интервјуу за портал РТРС-а говори о актуелној репрезентацији Хрватске, могућностима формирања регионалне фудбалске лиге и о томе да ли би водио неки клуб са простора Републике Српске.

РТРС: Хрватска је на добром путу да понови, ако не и престигне успјех генерације коју сте Ви водили 1998. године на Мундијалу у Француској. Која су Ваша очекивања од утакмице против Енглескe у сриједу у Москви?

Блажевић: Ја сам велики оптимиста када је ријеч о утакмици са Енглезима. Сматрам да репрезентација Хрватске има велики квалитет и потенцијал и да је квалитетнији тим од Енглеске. Ако утакмици приступимо борбено, као што то ради противник против којег играмо, мислим да би тада квалитет требало да пресуди у нашу корист.

РТРС: Да ли је реално очекивати оснивање регионалне фудбалске лиге? Колико би то побољшало квалитет фудбала на овим просторима?

Блажевић: Ради побољшања квалитета фудбала на просторима бивше Југославије, регионална лига била би корисна. Међутим, сматрам да би због свеопште друштвено-политичке климе још било рано за такву врсту такмичења.

РТРС: Да ли би пристали да водите неки клуб из Републике Српске, прије свих, бањалучки Борац?

Блажевић: Давно сам желио такав посао, али нажалост, то вријеме је прошло. Имам 83 године, а у историји фудбала никада осамдесеттрогодишњак није био тренер. Јако сам дирнут вашим питањем и захваљујем се најискреније на тој претпоставци. Много симпатија гајим према људима са тих простора, јер то су моји предјели и јако би ми пријала таква улога.

Надимак Ћиро

Према властитој изјави, надимак "Ћиро" је добио по лутку из представе неког трбухозборца. То се њему ни његовим родитељима није свиђало јер је то име имало и погрдно значење. Његова мајка се свакодневно молила да га престану тако звати. Одласком у Динамо из Загреба, тај надимак је накратко заборављен. Тамо је добио надимак "Блаж". Међутим, убрзо га на терену препознају неки Травничани и почињу му скандирати, па је "Блаж" опет постао "Ћиро".

Разговарао: Срђан Јањић