latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:30 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Демобилисани борци Требињске бригаде одазвали се акцији добровољног давања крви

Нису жалили себе за одбрану слободе и српске територије у рату, а у миру желе да помогну суграђанима, којима је потребна крв за лијечење. Ово су истакли демобилисани борци Требињске бригаде Војске Рeпублике Српске, који су се, поводом обиљежавања дана своје јединице, одазвали акцији добровољног давања крви.

Међу више од четрдесет сабораца, крв је даровао и Раде Вукасовић. За разлику од рата, када су бранили живот суграђана, каже да борци треба да помажу и у миру.

"Данас на други начин, некоме је ово потребно. Увијек смо ту кад затреба", рекао је бивши борац Требињске бригаде ВРС Раде Вукосавић.

"Сви смо ми били борци. Сви који смо стварали ову државу и ми треба да се одужимо", изјавио је бивши борац Требињске бригаде ВРС Рајко Митровић.

"У рату смо дали доста крви. Морамо и у миру да дамо крв за нашу Болницу, која шаље крв за наше инвалиде", додао је предсједник Борачке организације Града Требиње Перо Мишељић.

Многи борци, даровањем крви, спасили су живот сабораца и у рату. 

"Било је повреда у рату,..доста пута сам дао крв у току рата", истакао је бивши борац Требињске бригаде ВРС Рајко Милојевић.

"Ово за човјека не представља напор, а знам да може помоћи некоме да се живот спаси, тако да, ако размишљате на такав начин, немате недоумица дати крв или не". сматра бивши борац Требињске бригаде ВРС и предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак.

Код грађана расте свијест о значају добровољног давалаштва крви, као незамјењивом лијеку. 

"Као плод те свјесности, та идеја о давалаштву, допире до обичних људи. Наши људи су и хумани и самосвјесни", додао је шеф Службе за трансфузијску медицину Требиње Драган Шаренац.

Број нових давалаца и акција, у Служби за трансфузијску медицину, расте, истакао је Шаренац. То потврђује и више од 1.300 јединица, од почетка године.