latinica  ћирилица
09/07/2018 |  17:07 | Аутор: СРНА

Којић: Српска дала негативно мишљење на оквирни план

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је Република Српска дала негативно мишљење на оквирни план рјешавања питања несталих лица из сукоба у бившој Југославији, који се превасходно односи на успостављање централне евиденције несталих лица у БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Република Српска је дала мишљење да није сагласна са тим да се такав оквирни план потпише", рекао је Којић Срни уочи предстојећег Самита за западни Балкан на којем је најављено потписивање декларације о ратним злочинима и декларације о несталим лицима и у име БиХ.

Којић је рекао да му је потпуно нејасно како је оквирни план усаглашен на Колегијуму директора Института за нестала лица БиХ.

Он је навео да је став Републике Српске јасан, да се то не може потписати јер централна евиденције несталих лица није рађена у складу са законом, нису утврђиване околности њиховог страдања и на тај начин би се верификовао лажни број несталих лица и околности страдања у БиХ, истичући да су то јасне манипулације које долазе из Федерације БиХ.

Којић је рекао да се Република Српска залаже за убрзање процеса тражења несталих лица у БиХ, али да је запостављен процес тражења несталих лица српске националности, те да је од почетка била пристрасност у овом процесу, од формирања Института за нестала лица БиХ.

Када је ријеч о предстојећем Самиту у Лондону у дијелу који се односи на то да се тражи да свака земља призна пресуде међународних и домаћих правосудних институција, Којић сматра недопустивим и покушајем наметања колективне одговорности Србима.

"У оснивачким актима Хашког трибунала пише да трибунал суди појединцима, а никако групама и колективитетима. Признавањем ових пресуда кроз декларацију наметнуло би се питање колективне одговорности, имајући у виду селективан рад правосудних институција Хашког трибунала и БиХ", појаснио је Којић.

Којић је рекао да је посебно проблематично у декларацији о ратним злочинима која би требало да се разматра на Самиту у Лондону текст који се односи на провокативну употребу симбола.

"Може се поставити питање да ли то значи забрану употребе вјековних националних симбола јер према тексту ове декларације они би као могли бити провокативни. Они желе да наметну обавезу да ми не можемо да се сјећамо наше најсветије жртве за стварање Републике Српске", истакао је Којић и додао да би била забрањена употреба грба Војске Републике Српске, која је са српским народом одбранила Републику Српску.

Он је рекао да ће на Самиту бити присутни представници бошњачких жртава рата, а српске представнике жртава рата нико није ни позвао.

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић дали су сагласност Савјету министара да на Самиту за западни Балкан, који ће окупити бројне европске лидере у Лондону, потпишу декларацију о ратним злочинима и декларацију о несталим лицима, декларацију о борби против корупције и декларацију о регионалним односима и добросусједској сарадњи, јавила је раније ТВ Н1.

Савјет министара раније је доставио Предсједништву БиХ декларације на одобрење, а које би у Лондону требало да потпишу предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и министар безбједности БиХ Драган Мектић