latinica  ћирилица
10/07/2018 |  11:16 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Брод: Грађевинска сезона кренула пуном паром

У општини Брод ове грађевинске сезоне велики посао. Планирана је изградња и поправка путева у сеоским срединама на подручју ове локалне заједнице, за шта ће из општинског и републичког буџета бити издвојено око 750.000 марака. Највише ће се градити на рубним подручјима са Дервентом и Модричом.

У најлошијем стању су путеви у мјесној заједници Винска и Лијешће, и они ће због тога бити први који ће се ове сезоне градити на подручју Брода. Користи од њих имаће сви који овдје живе, највише ученици и радници који свакодневно путују до града.

"Један пројекат је асфалтирање пута на дионици од 1.400 метара Лугови-Напредак-Лијешће-Винска. Други пројекат је Грчко гробље-Липа у дужини од шест километара асфалтног пута", каже Мирун Јовичић, предсједник Савјета МЗ Винска, Брод.

У Општини истичу да је ресорно минситарство расписало конкурс за извођење радова на путевима, у селима Дервенте и Модриче.

"Ради се о 5,5 километара пута, који ће бити изграђен. Општина Брод учествује са 140.000 марака, Дервента са 35.000 и пројектном документацијом све до 550.000 марака, учествује Министарство пољопривреде", рекао је Илија Јовичић, начелник Брода. 

У овај крај до сада, дуго није улагано, посебно у изградњу путева, па је инвестција од 550.000 марака за путну инфраструктуру, највећа на подручју бродске општине у посљедњих неколико година.

"То је једна од највећих инвестиција у тај дио општине, од електрификације која је била 80-их година. На тај начин се отвара перспектива за добар развој и повратак, одржив повратак и опстанак људи на селу", истакао је Јовичић.

Ове године у сеоску инфраструктуру биће уложено око 750.000 марака, а радови би према општинском плану, требало да буду завршени прије истека грађевинске сезоне.