latinica  ћирилица
10/07/2018 |  15:59 ⇒ 17:53 | Аутор: Агенције

Словенија се бори са најездом крпеља

Словенија се овог прољећа и љета сусреће с правом најездом крпеља који на људе преноси опасне болести попут лајмске борелиозе и менингитиса, па инфектолози упозоравају на вакцинацију против болести које заражени крпељ може пренијети, оцјењујући да је број заражених крпеља у великом порасту.
Универзитетски клинички центар Љубљана (фото: labinterior.eu) -
Универзитетски клинички центар Љубљана (фото: labinterior.eu)

Инфектолози су упозорили да је половина крпеља у Словенији заражена, па код људи могу изазвати тешка оштећења и инвалидност. Позивају све грађане које је угризао крпељ да се обавезно обрате љекару, иако је најбољи начин заштите вакцинација.

Тако је нпр. у Аустрији против болести коју преносе крпељи на људе вакцинисано чак 80 одсто становништва, а у Словенији је тај постотак само 10 одсто, што је забрињавајуће, наводе љекари и сваке године упозоравају на "сезону крпеља".

Према упозорењу словеначког института за јавно здравље, Словенија је због своје шумовитости међу европским државама с највишим ризиком од обољевања од болести које преноси крпељ.

Највише раширена болест која се јавља након угриза крпеља у Словенији је лајмска борелиоза и у тој земљи је годишње регистровано и до 6.000 нових случајева.

На другом мјесту по учесталости је још опаснији крпељни менингоенцефалитис, вирусна упала централног нервног система који у екстремним случајевима може довести до смрти, а у 10 до 15 одсто до парализе неких дијелова тијела и других трајних посљедица.