latinica  ћирилица
11/07/2018 |  07:20 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Обиљежене 23 године од страдања Бошњака у Сребреници

У Меморијалном центру у Поточарима данас су обиљежене 23 године од страдања Бошњака у Сребреници.

Обиљежавање је почело одавањем поште настрадалим Бошњацима и интонирањем химне БиХ, а потом је услиједило обраћање званичника. Новинари, изузев екипе БХТ-а нису имали приступ у просторију гдје се обављало обраћање званичника.

Након обраћање званичника, делегације су у сакралном дијелу Меморијалног центра полажиле вијенце. Услиједио је вјерски обред, те укоп фрагмената посмртних остатака.

Комеморацији су присуствовали високи представник у БиХ Валентин Инцко, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, амбасадори Њемачке и САД у БиХ Кристијана Хоман и Морин Кормак са представницима Стејт департмента, бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, делегације Турске и арапских земаља, лидер канонски непризнате Црногорске православне цркве Мираш Дедеић и представници међународних организација у БиХ. Међународне дипломате и чланови дипломатског кора нису присуствовали вјерском обреду.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је сваке године све мање посмртних остатака за укоп, али све више оних који долазе да одају почаст жртвама. Говорио је о потреби доношења "закона о негирању геноцида" и поручио да је потребно да у БиХ дође до помирења и да се живи заједно као што се вијековима живјело на овом простору.

Изетбеговић је позвао све који нешто знају о локацијама гдје су укопани настрадали који се још траже да то пријаве надлежнима да би се жртве достојно сахраниле.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко рекао је да је дошао у Поточаре јер је најстарије људско право достојанствена сахрана, због чега је дошао да ода почаст жртвама.

Осим Изетбеговића и Инцка, ту су се обратили и министар правде Турске Абдулхамид Гул, комесар за људска права Савјета Европе Дуња Мијатовић, секретар Међународног механизма за кривичне судове Олуфеми Елиас, предсједник ЛДП-а Чедомир Јовановић, као и њемачки истражилац који је ради на истраживањима ратних злочина Клаус Зорн.

Гул је рекао да је турски народ увијек био уз своју браћу и сестре из БиХ са којима дијеле заједничку прошлост и да ће остати и даље да дијеле тугу и срећу.

Према процјенама новинара, ове године у Поточарима је знатно мањи број грађана него претходних, а то потврђује чињеница да је паркиралиште за аутобусе било полупразно. Умјесто више од стотину аутобуса који су претходних година довозили заинтересоване из разних крајева БиХ на комеморацију, ове године било их је свега тридесетак.

У општини Сребреница 11. и 12. јули проглашени су нерадним данима да би грађани могли одати почаст убијеним суграђанима.

РТРС/СРНА