latinica  ћирилица
11/07/2018 |  09:03 | Аутор: СРНА

Атина протјерала руске дипломате

Грчка је протјерала двојицу руских дипломата, а још два су добила забрану уласка у земљу због "нелегалних активности" и "мијешања" које угрожава "националну безбједност", пише лист "Катимерини" позивајући се на дипломатске изворе.
Атина - Фото: РТРС
АтинаФото: РТРС

Атина је оптужила ове дипломате за "покушаје сакупљања и ширења информација, као и подмићивања државних званичника", наводи се у чланку.

Исти извори тврде да Грчка жели да одржи добре односе са Русијом и промовише пријатељство између двије земље, сарадњу међу владама и цивилним актерима са обје стране, пренио је "Спутњик".

Они кажу да се то може постићи само на основу паритета и узајамног поштовања суверенитета и независности двије државе, додаје лист.

"Катимерини" наводи да је Русија покушала да интервенише у сфери осјетљивих националних пробема и интереса Грчке на Балкану, посебно у вези са питањем назива Македоније.

"Дипломатски извори наглашавају да се одлука Атине односи искључиво на поступке ове четири особе, а не на свекупан добар однос Грчке према Русији", наводи грчки лист.

У чланку се додаје да је извор рекао да ће било какав "одговор" од руске стране резултовати додатним узвратним корацима.