latinica  ћирилица
11/07/2018 |  10:08 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Дачић: Трамп ће посјетити Србију за вријеме свог мандата

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да ће амерички предсједник Доналд Трамп сигурно током мандата доћи у Србију, али је питање да ли то треба да учини сада или када буде постигнуто неко рјешење за Косово и Метохију.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- Мислим да треба понудити САД, Русији и великим земљама "вин-вин" приједлог у којем сви понешто добијају, али и губе. У томе се огледа политичка вјештина - рекао је Дачић за РТС.

Он наводи да од догађаја на међународној сцени зависи да ли ће Трамп ове године доћи у Србију, те напомиње да га је предсједник Србије Александар Вучић званично позвао и да би било добро да до сусрета дође.

Осврћући се на најављени састанак Трампа и руског предсједника Владимира Путина, Дачић је оцијенио да на том састанку неће бити ријечи о Косову и Метохији.

- Мислим да неће стићи дотле, има других тема о којима ће прво разговарати. Изгледније је да ће односи Русије и САД ићи у правцу попуштања, а не даљег заоштравања. Добро је да све ово постоји сада јер није све у рукама једне земље. Ово је почетак и не треба очекивати спектакуларне резултате - рекао је Дачић.

Он сматра да би Приштина требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије и да Албанци на Косову и Метохији нису више у прилици да пријете било коме, посебно не Србима, јер нису више миљеници међународне заједнице.

- Свима су преко главе и то говорим на основу званичних разговора које имам. Они живе у прошлости и заборављају да они којима су дизали споменике, више нису на власти - рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија јака страна, јер зна шта хоће и да је спремна да разговара о могућим компромисима, те поновио да ће број земаља које признају самопроглашено Косово ускоро пасти испод 100.

- Каква може да буде европска перспектива Косова? Највише што могу да добију је визна либерализација јер су им то обећали - сматра Дачић.

Он каже да пет земаља ЕУ које нису признале самопроглашено Косово неће дозволити било какав виши степен интеграције лажне државе.

- Они /Албанци/ нису свјесни у ком свијету данас живе. Онај ко диктира промјене у свијету је предсједник САД Доналд Трамп - напомиње Дачић и додаје да су ЕУ и САД у непријатељским односима јер воде трговински рат.

Он је поновио да је јучерашње хапшење петорице Срба на Космету непријатељски акт који не доприноси стварању позитивне атмосфере и да то представља бојкот дијалога, јер Албанци не желе да дијалог успије и мисле да ће неко на силу да натјера Србију да призна једнострано проглашену независност Косова.