latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:04 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Лондон преко Балкана уцјењује Њемачку и ЕУ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да вјерује да најава појачаног присуства Велике Британије на Балкану значи да ова земља на тај начин жели да уцјењује Њемачку и ЕУ и извуче што већу корист због "Брегзита".
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је оцијенио да у околностима када Велика Британија напушта ЕУ, а с друге стране јача своје присуство на Балкану, то може да се схвати само у смислу повећања капацитета Британије да прави проблеме како ЕУ, тако и онима који живе на простору Балкана у контексту цјенкања око "Брегзита".

Другим ријечима, каже он, ако Њемачка "затеже" око услова изласка Британије из ЕУ, Британија може на Балкану да направи или проба да направи хаос, који ствара пожар на капијама ЕУ.

"Тиме може да угрожава и нас и ЕУ и на тај начин уцењује Немачку", рекао је Анђелковић, коментаришући најаве појачаног присуства Велике Британије на Балкану.

Он вјерује да је британско дјеловање, прије свега, усмјерено ка томе да имају капацитет да уцјењују друге, како би извукли што веће и што боље уступке везане за "Брегзит".

"Мислим да је за Британце Балкан, пре свега, монета за поткусуривање са Немцима и са другим значајним факторима унутар ЕУ", рекао је Анђелкоивћ.

Према његовим ријечима, док је Британија била чланица ЕУ, односно док није донијела одлуку о изласку из ЕУ, такво појачано присуство могло би да се схвати у контексту већег интереса за евроинтеграције региона.

Из Амбасаде Велике Британије у БиХ је саопштено да је британски премијер Тереза Меј представила на Самиту о западном Балкану у Лондону пакет мјера за промовисање Балкана који ће бити "мирнији, просперитетнији и са вишим демократским стандардима", што укључује повећање британског финансирања у региону за 95 одсто, са 41 на 80 милиона фунти.

"Удвостручује се број Британаца који раде у региону на питањима безбједности која утичу на Велику Британију и Балкан", саопштено је из Амбасаде.

У склопу пакета се продужава мандат за још годину дана панбалканским стратешким резервним снагама стационираним у Великој Британији и спремним за размјештај на Балкан у случају погоршања безбједносне ситуације или ако Британија буде требала да подржи стабилност у региону.

"Историја нас учи да стабилнији и безбједнији регион западног Балкана значи стабилнију и безбједнију Европу. Ми излазимо из ЕУ у марту идуће године, али остајемо потпуно посвећени повећању просперитета и безбједности западног Балкана и Европе како сада, тако и у будућности", истакла је Мејова.