latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:32 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Продановић: Одговорност на министрима из Српске у СМ и Иванићу

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић оцијенио је да забрињава чињеница да ниједним од пројеката које је Европска комисија одобрила БиХ на Самиту у Лондону није обухваћена и Република Српска.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Он истиче да је добра вијест то што је БиХ добила 275 милиона евра средстава за инфраструктурне пројекте, али пита због чега нису планирана средства макар за дио Коридора "Пет це" који пролази кроз Републику Српску, што би било од изузетног значаја за ауто-пут Бањалука-Добој.

- За то су апсолутно одговорни министри из Републике Српске у Савјету министара, односно њихова незаинтересованост или њихова жеља да се ниједан пројекат не финансира док су они опозиција у Српској. За то сматрам значајно одговорним и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске /Младена Иванића/ - истакао је Продановић за Срну.

Он је указао на чињеницу да се без равномјерне расподјеле средстава добијених од међународних институција не може говорити о равноправности у БиХ, ни конститутивиних народа, а ни ентитета.

Европска комисија подржала је на Самиту у Лондону сва три инфраструктурна пројекта која је кандидовала БиХ укупне вриједности 275 милиона евра, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о пројектима на Коридору "Пет це" у секцијама Тарчин-Коњиц и Буна-Почитељ укупне вриједности 150 милиона евра и једном пројекту техничке помоћи на овом коридору у износу 125 милиона евра.

БиХ је добила и грант средства од пет милиона евра и 38 милиона евра.

Делегацију БиХ на Самиту премијера западног Балкана предводио је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић који је потписао четири заједничке декларације земаља учесница берлинског процеса.