latinica  ћирилица
11/07/2018 |  12:05 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Амерички савјетник неће бити укључен у рад на предметима

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је за Срну да амерички виши правни савјетник у Тужилаштво БиХ неће имати никаквих оперативних надлежности, што значи да неће бити укључен у рад на одређеним предметима.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Према његовим ријечима, амерички савјетник ће имати експертску улогу, прије свега, савјетодавног карактера у контексту побољшања процеса у Тужилаштву БиХ организационе природе, како би оно радило ефикасније.

Тегелтија каже да је то експерт који ће бити ангажован на процесима унапређења правосудног система.

Он је навео да ће опис његових послова тек бити уређен протоколом након консултација и разговора, који ће у септембру потписати Тужилаштво БиХ са америчком Амбасадом, а који ће морати доћи на одобрење ВСТС-у.

- Ми већ имамо експерта из Европске комисије који се првенствено бави пословима савјетодавног карактера по питању европских инреграција. С обзиром да САД већ има одређене пројекте у правосуђу БиХ који су у великој мјери везани за ВСТС, тако ће и рад правног савјетника у ВСТС бити концентрисан на области које су обухваћене укупном реформом правосудног система - објаснио је Тегелтија.

ВСТС је јуче одобрио захтјев за ангажман у Тужилаштву БиХ вишег савјетника за правосуђе Амбасаде САД у Сарајеву, чији ће опис послова детаљно бити одређен протоколом