latinica  ћирилица
11/07/2018 |  12:55 | Аутор: СРНА

Инспекција уништила 573 небезбједне играчке

Републичка здравствена инспекција утврдила је лабораторијском анализом да од 14 испитиваних узорака предмета за дјецу три узорка дјечијих играчака нису безбједна за употребу због недозвољеног садржаја фталата, на основу чега су уништене 573 играчке.
Играчке - илустрација - Фото: РТРС
Играчке - илустрацијаФото: РТРС

- Узето је укупно 14 узорака предмета опште употребе, и то четири врсте бочица за бебе ради испитивања на садржај бисфенола А /БПА/, по три модела сиперака за бебе ради испитивања садржаја фталата, дјечије лутке, играчке "коњић пони" и један модел играчке на надувавање, такође, ради испитивања садржаја фталата - изјавила је портпаролка Инспектората Републике Српске Душанка Макивић.

Она је навела да су узорковани производи поријеклом из Кине, Турске, Тајланда, Холандије, Велике Британије, као и домаће производње.

Према њеним ријечима, највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, дјечије играчке са магнетима због опасности од гутања, садржај фталата, оштри дијелови, затим непријатан мирис играчака, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

- Родитељима препоручујемо да приликом куповине производа за дјецу провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да их не купују уколико нема свих потребних података. Родитељи би требало да поштују препоруке произвођача о старосном добу за коју је производ намијењен - напоменула је Макивићева.

Она је додала да је Републичка здравствена инспекција у овој години, на основу споразума Инспектората и Агенције за надзор над тржиштем БиХ вршила контролу и узорковање предмета опште употребе са тржишта, ради лабораторијског испитивања безбједности за људску употребу.

Ријеч је о пројекту који се континуирано спроводи дужи низ година.

- У оквиру овогодишњег мониторинга акценат је стављен на производе намијењене за дјечију употребу. Инспекција је, осим провјере документације, вршила органолепрички преглед производа који подразумијева изглед, паковање, декларацију и узорковање за лабораторијске анализе - подсјетила је Макивићева.

На основу процјене ризика идентификују се потенцијалне неправилности код различитих врста производа, те се анализама захтијева испитивање тих параметара.