latinica  ћирилица
11/07/2018 |  15:43 ⇒ 22:28 | Аутор: СРНА

Окупљања на Тргу Крајине - на дјелу поновни покушај унитаризације БиХ

Српски покрет невладиних асоцијација "СПОНА" оцијенио је да је окупљање на Тргу Крајине у Бањалуци у вези са смрћу Давида Драгичевића одржано у суботу, 7. јула јасно показала да је на дјелу поновни експеримент међународне заједнице о прављењу мултиетничког грађанског модела као увода у унитаризацију БиХ, а самим тим и укидању Републике Српске.

Душко Вукотић, предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске", рекао је новинарима након данашње сједнице "СПОНЕ" да чланице овог покрета у складу са својим програмским циљевима уважавају све демократске процесе организоване у складу са законом и не узимају себи за право да реагују све до оног тренутка док не осјете да је угрожена Српска.

Он је рекао да су се уздржавали од било каквих изјава и квалификација све до овог догађаја који се десио на Тргу Крајине 7. јула.

"Апсолутно уважавајући почетни мотив тражења правде за трагично настрадалог Давида Драгичевића и добронамјерног покушаја родитеља, породице, пријатеља и великог броја добронамјерних људи да се дође што прије до истине, ипак је скуп 7. јула показао да је, нажалост, почетни циљ - тражење правде, злоупотријебљен од неких других конструктора, прије свега, из међународне заједнице. Како објаснити другачије када се скупови и тражење правде за Давида и Џенана по сваку цијену тражи баш на Тргу Крајине у Бањалуци и то само у Бањалуци", истакао је Вукотић.

Он је упитао због чега нико не тражи окупљање у Сарајеву, Тузли, Бихаћу...

"То је за нас веома провидно и даје нам за право и моралну обавезу да реагујемо и да укажемо да ту нису чиста посла, јер тамо су препознати многи политички лидери, па чак и странака које имају своје сједиште у ФБиХ", рекао је Вукотић.

Он је нагласио да је чињеница да је Бањалука слободан град и да је Република Српска слободна, те да баш зато што смо се изборили за ту слободу немамо право да насједнемо на неке провидне манипулације које се покушавају извршити.

Вукотић је рекао да се "СПОНА" противи било каквим измјенама назива улица и тргова без прописане процедуре.

"Све чланице 'СПОНЕ' посебно су разочаране што људи себи дозвољавају да мијењају име Трга Крајине симбола града и Републике Српске и да му дају име по имену несрећног младића. Наших погинулих сабораца је 23.000 и нико од нас није поднио иницијативу да Трг Крајине мијења у било које њихово име, водећи рачуна да никога од њих или њихових породица не повриједимо, јер су сви они себе уградили у темеље Републике Српске. Нико нема право да намеће било које друго име Трга. Ми морамо разумијети и тражимо да и други разумију да је Република Српска изнад сваке индивидуалне жртве", истакао је Вукотић.

Такође, каже он, на данашњој 3. сједници договорено је да чланице "СПОНЕ" упуте иницијативу, односно захтјев Градској управи Бањалука да се мора поштовати Закон о јавном окупљању.

"Зна се која су мјеста у Бањалуци за јавно окупљање и које је предуслове потребно испунити да би се организовао јавни скуп. Ми нисмо против демократских процеса, али окупљања морају да буду организована у складу са законом", истакао је Вукотић.

Он је оцијенио да су ова свакодневна окупљања не само дегутантна, већ и прилично опасна. "Не може се за правду и закон борити незаконитим поступцима", истакао је Вукотић, позвавши полицију, институције Републике Српске, а прије свега Окружно тужилаштво да раде свој посао на потпуном расвјетљавању случаја "Драгичевић".

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић подсјетио је да је он отац 20-годишњег погинулог борца ВРС, али да то не даје за право ни њему ни осталим породицама погинулих српских бораца и цивила да се свакодневно окупљају и траже правду на Тргу Крајине у Бањалуци.

"Шта смо ми требали који смо изгубили своју дјецу у протеклом рату да радимо? Колики би требало да буде трг да се ми окупљамо и да тражимо правду или неправду? Саосјећам са породицом Драгичевић, али се не може на овакав начин тражити правда. Правда се тражи у институцијама, па ако је неко крив нека одговара. Уопште није битно ко је крив. И да сам ја крив, одговараћу", истакао је Лазић.

Он је нагласио да ово што се ради на Тргу Крајине то више није онај почетни мотив - тражење правде за Давида, то је нешто друго и то је нека друга врста правде онога ко хоће нешто да направи у Републици Српској.

"Нећемо дозволити да нестане Републике Српске. Нека има стотину правди за Давида, ми не дамо своју правду и своју Републику Српску", поручио је Лазић.

Један од закључака са данашње сједнице јесте да ће чланице Српског покрета невладиних асоцијација "СПОНА" координирано радити на уставном одређењу бораца одбрамбено-отаџбинског рата и на законским побољшањима статуса бораца, ратних војних инвалида, породица погинули и логораша Републике Српске.

Лазић сматра да састанке "СПОНЕ" треба чешће одржавати и радити на рјешавању проблема борачких категорија.

Он је подсјетио да ова организација од свог оснивања ради на тражењу несталих из Републике Српске, док се на списку несталих из Српске тренутно налази 1.670 несталих бораца и цивила.

Он је указао на чињеницу да је од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године до данас пронађено свега око 298 посмртних остатака Срба, од чега су свега два идентификована.

"Интересантно је да се сваке године пред 11. јул у Поточарима сахрањује један број Бошњака. Питамо се због чега се не пронађу и српска тијела несталих у Сребреници да их и њихове породице могу достојанствено сахранити", истакао је Лазић.

Он је упозорио да уколико се оваквим темпом и спорошћу настави процес тражења несталих Срба у БиХ да тај процес не би био окончан ни за 50 година.

Секретар "СПОНЕ" Микан Драљача сматра да ће се без уставног одређења борачких категорија "лутати" у вакуму рјешавању парцијалних питања, због чега је потребно системски рјешити ово питање.

"СПОНУ" чине све организације, савези и удружења настали из одбра,бено-отаџбинског рата осим БОРС-а која је, како су рекли, из њима знаних разлога напустила ову асоцијацију.