latinica  ћирилица
11/07/2018 |  16:36 ⇒ 12/07/2018 | 08:30 | Аутор: РТРС

Којић: Декларација о ратним злочинима и несталим лицима штетна по Србе

Декларација о ратним злочинима и несталим лицима, коју је јуче на Самиту у Лондону потписао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, штетна је по Србе и нема ничега што би ишло у прилог српском народу, посебно због чињенице да иза тога стоје Британци, сматра директор Републичког центра за истраживање рата Милорад Којић.

Којић тврди да поједини дијелови докумената отварају могућност да српски народ буде санкционисан, а историја представљена лажно, због чега је Центар дао негативно мишљење о Декларацији.

"Центар је дао негативно мишљење и на дио који се односи на провокативну употребу симбола, због тога што није прецизно прописан, јер, према тексту Декларације, уколико се неки од конститутивних народа изјасни да је било који симбол провокативан, његово кориштење би представљало кршење тог акта и повлачило санкцију. То би отворило могућност да се обиљежавање значајних датума за српски народ, гдје користимо симболе ВРС, сматра вријеђањем другог народа. Сви ми који бисмо то урадили, били бисмо санкционисани", истакао је Милорад Којић.