latinica  ћирилица
11/07/2018 |  18:18 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Брачни пар Мијатовић из Шушњара - пољопривреда главни извор прихода

У Републици Српској број запослених се из године у годину повећава; 2017. била је рекордна по броју запослених, а само од почетка ове године са евиденције Завода за запошљавање посао је добило око 20 хиљада људи. То је резултат Акционог плана запошљавања, али и програма самозапошљавања у разним областима. Ево приче о двоје људи, којима је пољопривреда постала главни извор прихода.

Александар и Сњежана из Шушњара живе у селу. Пољопривредом су се бавили одувијек, али им то није била основна дјелатност, јер покретање пољопривредног газдинства кошта.

Испочетка су производили јагоде, љековите биљке, гајили и овце, али већих резултата није било. Онда су чули за Владин програм, који им је дао вјетар у леђа.

"2013. године се појавио програм самозапошљавања младих агронома, у Министарству пољопривреде. То је била прилика за нас, јер нисмо имали новца да покренемо нешто озбиљније овдје на имању. Одлучили смо се за тај корак, ушли смо у ту причу, ја сам напустио посао у приватној фирми и окренуо се овоме што мислим да најбоље знам", каже Александар Мијатовић из Шушњара.

Данас имају девет крава, око стотину кока носиља, башту на око 12 хектара земљишта. Домаћа јаја, сир, млијеко и поврће продају ту, на кућном прагу. То што имају, праве с љубављу, па квалитет, кажу, не изостаје.

Видео погледаје и на нашем Јутјуб каналу:

"Овај дио овдје је млијечна маст, или павлака. То је домаће, пуномасно млијеко, и то је оно што нема код индустријског млијека и код млијека крава које се хране свим и свачим", додаје он.

Примјера попут брачног пара Мијатовић има још, јер је Влада Српске кроз различите пројекте запошљавања и самозапошљавања издвојила знатан износ новца. Аграрни буџет повећан је са 60 на 71 милион марака, а у посљедњих пет година пољопривредницима је исплаћено више од 500 милиона, што је око 480 марака по хектару регистрованих пољопривредних површина.

У наредном периоду биће издвојено 12, 1 милиона марака за запошљавање више од двије хиљаде радника у Српској, договорено је на сједници Завода за запошљавање са премијерком и ресорним министром, а најављене су и друге мјере.

"Наша је намјера да идемо узлазном линијом, што значи да сваке године имамо све више запослених и да спроводимо програм", рекла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

А бројне мјере, у циљу јачања реалног сектора и растерећења привреде, довеле су до побољшања стања у привреди.

Подршка новом запошљавању у реалном сектору кроз програм Свјетске банке и реформа Завода за запошљавање неке су од новијих. Да Владин Акциони план даје добре резултате, свједоче и бројке.

Кроз различите пројекте, број лица на евиденцији незапослених је смањен. Од почетка године запослено је више од 20 хиљада људи - 9,7 одсто више него лани.

Прошла година била је рекордна по броју запослених – више од 260 хиљада, али и незапослених, који је био на најнижем нивоу од када се мјере макроекономски показатељи.

"Ми смо партнери са реалним сектором и подстичемо послодавце да буду ти који ће омогућити запошљавање. Ми смо ти који ће им ставити на располагање новац, за шта је служио програм Свјетске банке. Разговарали смо данас и како спријечити спекулације приликом запошљавања", додала је Цвијановићева.

Реагујући на тврдње СДС-а да је иницијатива лидера те странке Вукоте Говедарице о подстицају за производњу пшенице начин да се унаприједи положај ратарске производње, из ресорног министарства подсјећају да је Влада у те сврхе издвојила подстицаје у износу око 500 марака по хектару: То је најбоље у односу на земље окружења и у потпуности задовољава ратаре, наводе у Министарству.