latinica  ћирилица
11/07/2018 |  21:38 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Нови Град - на Свечаној академији уручена признања

Поводом Петровдана, Дана општине Новог Града вечерас су уручене златне плакете Новоградској бригади, министру за простроно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренки Голић и пијанисти из ове општине Николи Ђоројевићу.
Нови Град: Петровдан уручене златне плакете - Фото: СРНА
Нови Град: Петровдан уручене златне плакетеФото: СРНА

Новоградској бригади признање је уручено због заслуга за одбрану и допринос у одбрани Републике Српске, а ове године бригаду је Орденом Немањића одликовао и предсједник Српске Милорад Додик, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске.

Голићева је добила златну плакету због великог доприноса у спречавању изградње одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора и пројекта заштите ријеке Уне, који претходи проглашењу подручја ове ријеке парком природе.

Ово је друго признање Голићевој након што је 2015. године добила "Кључ Новог Града" за велики допринос и залагање у активностима у вези са борбом против одлагања радиоактивног отпада у општини Двор, у Хрватској, која је у непосредној близини Новог Града.

Министар за простроно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић истакла је да је 2015. године, са становницима Новог Града почела борбу против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској.

"У ову борбу сам ушла као човјек и као мајка, јер знам шта би то значило за људе у Новом Граду и ријеку Уну. С обзиром на локалитет који је Влада Хрватске одабрала за трајно одлагалиште радиоактивног отпада до посљедњег атомом снаге ћу се борити да до тога не дође" рекла је Голићева.

Она је навела да је Влада Српске урадила све што је било могуће, али да је разочарана недовољним ангажманом заједничких институција БиХ.

"Овдје је ријеч о 230.000 људи који живе уз ријеку Уну и надам се да ћемо успјети да до тога не дође. Парк природе ће бити још један одбрамбени механизам према Влади Хрватске да уз заштићено подручје не гради одлагалиште, јер то нигдје у свијету није могуће", рекла је Голићева.

Ученик Основне школе "Свети Сава", пијаниста Никола Ђоројевић златну плакету добио је због остварених успјеха на локалним, регионалним и међународним такмичењима.

На свечаној академији уручене су и сребрне плакете и захвалнице и премијерно је приказан документарни филм "Од Новог до Новог" аутора Недељка Лајшића.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да се услови живота у Новом Граду побољшавају.

"Општина Нови Град је имала значајну подршку Владе Републике Српске. И ове године наши пројекти су подржани, а надам се да ће тако бити и у будућности, јер ћемо тако ријешити већину инфраструктурних проблема", рекао је Дрљача.

Он је навео да је ове године у Новом Граду с радом почело једно производно предузеће и да је у плану отварање нове индустријске зоне.

Свечана сједница Скупштине општине Нови Град поводом Дана општине биће одржана сутра у 8.00 часова.

У 9.00 часова делегације ће положити вијенце код спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а 9.30 часова биће служена литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Ревијална манифестација - котлићијада ће почети у 17.00 часова, током које ће чланови четири новоградска ловачка удружења припремати паприкаше, а за посјетиоце ће, осим паприкаша, бити припремљен и роштиљ.

У 20.30 часова почиње смотра фолклора, а учествују културно-умјетничка друштва "Чајевец" из Бањалуке, "Ђока Павловић" из Београда, "Сава" из Храстника из Словеније, "Милош Дујић-Мишо" из Челинца, "Просвјета" пододбор из Дарде у Хрватској и "Уна" из Новог Града.

У петак, 13. јула, у градској галерији биће отворена изложба фотографија Новог Града, које су стигле на конкурс Културно-образовног центра, а након тога у главној улици биће одржана модна ревија.

У суботу, 14. јула, од 21.00 час биће одржан концерт групе "Легенде".

Општина Нови Град је поводом Дана општине и крсне славе организовала 17 културних и спортских манифестација.