latinica  ћирилица
12/07/2018 |  09:11 | Аутор: СРНА

Други дан НАТО самита посвећен Авганистану

Лидери НАТО савеза планирају да други дан самита у Бриселу посвете Авганистану, након што је први дан био обиљежен захтјевима предсједника САД Доналда Трампа.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

Он је позвао чланице Алијансе да убудуће за војску издвајају по четири одсто годишњег бруто домаћег производа и нарочито критиковао Њемачаку због недовољног улагања у одбрану.

Лидери Алијансе надају се да ће данашња дискусија проћи у помирљивијем тону, прије него што Трамп отпутује у Велику Британију, пренио је Би-Би-Си.

Самиту ће данас присуствовати и авганистански предсједник Ашраф Гани. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг нада се да ће се блок договорити о финансирању авганистанских снага безбједности до 2024. године.

Британски премијер Тереза Меј већ је потврдила да ће њена земља послати још 440 војника у неборбене мисије у Авганистану.

САД су обећале још 3.000 војника за подршку авганистанским снагама у септембру 2017. године, чиме би укупан број америчких војника био повећан на 15.000.

Амерички званичници најавили су преиспитивање стратегије у Авганистану годину дана након што је Трамп пристао да Америка остане ангажована у овој земљи