latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:23 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Дрљача: Значајна подршка Владе Српске

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је данас да ће приоритет ове локалне заједнице и даље бити побољшање привредне ситуације и реализација инфраструктурних пројеката, како млади не би одлазили из Новог Града.
Нови Град- Дан општине и крсна слава - Фото: СРНА
Нови Град- Дан општине и крсна славаФото: СРНА

Наводећи да је и у овој општини присутан проблем одласка становника у земље ЕУ, посебно младих, он је подсјетио да је прошле године број запослених повећан за 167, а недавно је отворен нови производни погон који запошљава 70 радника.

Дрљача је на свечаној сједници локалног парламента, одржаној поводом Дана и крсне славе општине - Петровдана, рекао да ће, захваљујући помоћи Владе Републике Српске до краја године бити реализовани сви планирани инвестициони пројекти.

"Наша визија је да становници у сеоском подручју имају исте услове живота као они у граду. Сваке године се шири водоводна мреже и у наредном периоду биће рађени пројекти у овој области. Када је ријеч о путевима, пројекти се реализују у континуитету, али је реконструкција прави изазов јер има хиљаду километара путева различитих категорија", рекао је он.

Дрљача очекује да ће планирани радови на електромрежи знатно побољшати снабдијевање потрошача електричном енергијом.

Он каже да мљекари у Новом Граду годишње производе 4,5 милиона литара млијека, да је реализован пројекат мини-сирара који је укључио 45 незапослених жена у сеоском подручју и да се сваке године повећава број коопераната који производе краставце корнишоне за њемачку фирму "Кине".

Дрљача подсјећа да се општина Нови Град укључила у активности у вези са заштитом ријеке Уне ради спречавања изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у непосредној близини новоградске општине.

Предсједник Скупштине општине Нови Град Мирко Згоњанин је у обраћању на свечаној сједници рекао да локални парламент ради у конструктивној атмосфери.

Након свечане сједнице, делегације су положиле вијенце и прислужиле свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а затим је уприличена посјета спомен-соби.

Обиљежавању Дана и крсне славе општине Нови Град присуствују делегације братских општина Бач и Лепосавић.

У Новом Граду данас ће бити одржана ревијална манифестација - котлићијада која ће почети у 17.00 часова.

Чланови четири новоградска ловачка удружења припремаће паприкаш, а за посјетиоце ће, осим паприкаша, бити припремљен и роштиљ.

У 20.30 часова почиње смотра фолклора на којој ће учествовати културно-умјетничка друштва "Чајевец" из Бањалуке, "Ђока Павловић" из Београда, "Сава" из Храстника из Словеније, "Милош Дујић-Мишо" из Челинца, "Просвјета" -пододбор из Дарде у Хрватској и "Уна" из Новог Града.