latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:12 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Трампова изјава неће закомпликовати преговоре са Путином

Изјава америчког предсједника Доналда Трампа о Европи и Русији неће додатно закомпликовати преговоре који су најављени између Трампа и предсједника Русије Владимира Путина, будући да су они већ довољно компликовани, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Свима је познато до које мјере су преговори сложени. Тешко да то може додатно да се закомпликује - одговорио је Песков на захтјев да прокоментарише Трампову изјаву о "гасним" доларима који се из Европе сливају у Русију.

Говорећи о гасу, портпарол Кремља је рекао да ниједна земља осим Русије није била у стању да демонстрира такву стабилност и поузданост када је ријеч о испорукама гаса у Европу, који је Старом континенту пријеко потребан да би се економски развијао.

- Изјава Трампа о гасоводу Сјеверни ток 2 је вид нелојалне конкуренције, односно покушај да се Европи прогура компресовани гас који је драстично скупљи од руског - рекао је Песков и додао да је став Русије да је то питање искључиво ствар економске конкуренције.

Односи Русије према НАТО-у, као према организацији која је усмјерена ка конфронтацији, неће се промијенити, рекао је Песков.

Према његовим ријечима, једна ноћ ништа неће промијенити у односима Русије и Алијансе - никаквих сличних тенденција не може и неће бити.

Раније је Песков рекао да је НАТО производ Хладног рата, те да су односи Москве и Алијансе утемељени на тим основама, будући да је конфронтација њен главни фокус.