latinica  ћирилица
12/07/2018 |  14:28 | Аутор: СРНА

Стојановић: Зорнова изјава - димна бомба или нешто озбиљније

Адвокат Миодраг Стојановић сматра да је питање да ли изјава главног инспектора њемачке Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клауса Зорна да неће бити сигуран "ниједан починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" служи само за дневнополитичке сврхе или открива стварну намјеру Њемачке.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

Стојановић је рекао за Срну да не зна да ли се под тим подразумијева само дневнополитичка прича и потреба да се удовољи удружењима и невладиним организацијама, које се као такве представљају у вези са Сребреницом, или стварна намјера Њемачке да тако поступи према Србима који се тамо налазе.

- Питање је да ли Зорнова изјава представља димну бомбу која служи за дневнополитичке сврхе - каже Стојановић, који је адвокат одбране у многим предметима у вези са ратним злочинима у Сребреници.

Он је подсјетио да је први предмет за ратни злочин на простору БиХ почео тако што је Њемачка на својој територији ухапсила Душка Тадића и, након што је отворила истрагу против њега за злочине везане за Приједор, упутила га Хашком трибуналу.

- Сада такве ситуације нема. Ако неко има потјерницу или постоји истрага против некога за кривично дјело геноцида или неко друго кривично дјело кршења међународног кривичног права, Њемачка би у том случају била у обавези да поступа по потјерници коју би расписао Суд БиХ или неки суд на нижем нивоу и такво лице изручи БиХ - објаснио је Стојановић.

Он је нагласио да за свако то лице постоји пресункција невиности и да се не може говорити ништа у смислу да ће бити кажњен прије завршетка судског поступка.

Стојановић каже да се, према информацијама које има, на списку у извјештају Комисије о Сребреници из 2004. године, који је прихватила тадашња Влада Републике Српске, налазе имена 18.500 људи који су били припадници јединица, полиције, војске, територијалне одбране или јединица цивилне заштите и секретаријата за народну одбрану на локалном нивоу који су имали радну обавезу на простору који гравитира Сребреници у јулу 1995. године.

- Сигуран сам да се нико од тих људи није ни близу томе да буде осумњичен за Сребреницу, нити тако велики број може бити осумњичен ни као саучесник, помагач или прикривач, или на било који други начин. Они су на том списку евидентирани као припадници јединица и то треба одвојити од нечега што има ниво основа или чак основане сумње да неко буде процесуиран за ратне злочине. Стога, мислим да је ово димна бомба која служи за дневнополитичке сврхе - истакао је Стојановић.

Он је нагласио да број људи који би могли да буду процесуирани није реална прича.

Стојановић мисли да се иза тога крије дневнополитичка потреба невладиних организација и њемачких власти да им подиђу.

- Да ли се тиме жели заташкати оно што се на Петровдан 1992. године десило са Србима и изазвати страх, несигурност и неповјерење Срба према државним органима, да ли се иза тога крије намјера да се све што се дешавало са српским народом током свих ратова у 19. и 20. вијеку покрије чињеницом да тако огроман број људи треба да буде у страху, те да ли се шаље порука да ће се судити цјелокупном српском народу - питања су на која ће дневна политика и дневи догађаји врло брзо дати одговор - рекао је Стојановић.

Истражилац њемачке полиције Клаус Зорн изјавио је јуче у Поточарима да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужиоцу списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.