latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:06 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Аћић: Пред парламентима Српске и Војводине изазови европских интеграција

Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Марко Аћић рекао је данас у Новом Саду да ће службе Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине интензивно заједнички радити како би се што прије осавременили и спремно дочекали изазове које носе процеси европских интеграција.
Нови Сад, Аћић и Бањац - прес - Фото: СРНА
Нови Сад, Аћић и Бањац - пресФото: СРНА

Аћић и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац данас су разговарали о могућностима сарадње два парламента на аплицирању и учешћу у заједничким пројектима од обостране користи.

Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске рекао је да је главни изазов за покрајинску, као и Скупштину Српске, будући европски систем "е-парламент".

"Народна скупштина Републике Српске већ је примијенила нови конференцијски систем, који је значајан и за увођење менаџмент-документ система и за прелаз комплетног рада нашег парламента на нову електронску верзију", навео је Аћић.

Он је додао да је у Бањалуци већ завршен дио обуке радних група који се односи на аплицирање за пројекте како на локалном, тако и на другим нивоима.

"Те активности требало би да изњедре заједнички пројекат од представника двије сужбе. То значи да би требало, или путем ИПА фондова прекограничне сарадње или аплицирањем на фондове на републичком и ентитетском нивоу, заједнички допринијети развоју неких сегмената служби", истакао је Аћић.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку договорено је да служба Скупштине АП Војводине крене у израду првог стратешког документа, који се односи на њен развој.

"Ми смо у Бањалуци већ завршили тај стратешки документ са свим својим предностима и манама и већ га уступили колегама у Новом Саду. Служба Народне скупштине Републике Српске биће спољни партнер, односно пријатељ сарадник који ће анализирати све предности и мане у том документу како би озбиљна служба, каква је ова војвођанског парламента, била још боља и ефикаснија", додао је Аћић.

Бањац је новинарима рекао да је данашњи састанак наставак одличне сарадње Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске.

"Парламент Војводине жели да у пуном капацитету реализује све оно што је раније договорено и потписано у Меморандуму о сарадњи служби Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републике Српске", навео је Бањац.

Он је новинарима рекао да ће реализација потписаног меморандума бити видљива већ у септембру и октобру.

"У септембру ћемо у Бањалуци заједнички организовати конференцију о развоју капацитета скупштинских служби, док ће у октобру у Новом Саду заједнички бити организована конференција о значају `е-парламента`", навео је Бањац.

Делегација службе Народне скупштине Републике Српске, коју предводи Аћић, борави у дводневној посјети служби покрајинске Скупштине.

За сутра је предвиђено да делегација Српске присуствује у Новом Саду презентацији Развојне агенције "Бачка".